Wysłany: Nie Sie 01, 2010 13:25 [R75] Stuka podczas skręcania
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam.
Mam problem z moim Roverkiem. Podczas skręcania słychać stuki pochodzące z prawego przedniego koła. Najbardziej słychać jak jadę slalomem czyli to raz w prawo to raz w lewo.
Wie ktoś może co to za licho?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Lis 24, 2010 21:06, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sie 01, 2010 13:25 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Nie Sie 01, 2010 19:23
adriantoo napisał/a:
Mam problem z moim Roverkiem. Podczas skręcania słychać stuki pochodzące z prawego przedniego koła. Najbardziej słychać jak jadę slalomem czyli to raz w prawo to raz w lewo.
Stawiam na wahacz lub tuleję wahacza http://forum.roverki.eu/v...p=494108#494108
Podjedz na stację diagnostyczną na szarpaki i niech sprawdzą. Koszt 20zł i będziesz wiedział dokładnie co i jak.
łożyska McPhersona najlepiej sprawdzić kręcąc kierownicą na wyłączonym silniku, jak słychać takie głuche stuki to są to te łożyska, druga osoba może obserwować sprężyny na kolumnach, jak przy skręcie kierownicy sprężyna się przekręca, a potem odbija na swoje miejsce to należy wymienić łożyska o których mówi apples,
[ Dodano: Pon Sie 02, 2010 11:48 ]
stuki przegubów mamy wtedy, gdy jedziemy na biegu na skręconych kołach, a łożyska gdy kręcimy kierownicą.
Mam taką sprawę, może ktoś napisze co o tym myśleć.
Mam mega głośne stukanie w prawym przednim kole podczas skręcania.
Stało się to z dnia na dzień!
Gdy skręcam w miejscu na odpalonym samochodzie słychać z prawego przodu skrobanie. Ale to jest tak głośne skrobanie, że głośne głośne, aż pasażer się boi.
Podczas jazdy gdy skręcam np. na skrzyżowaniu i są doły to jest walenie takie jakby ktoś walił młotem ogromnym o metal. I to na prawdę tak głośno że ojej i z dużą częstotliwością. Głośno jest tak, że aż zwalniam bo myślę, że koło odpadło
Wczoraj jak wolno skręcałem opór na parkingu to jest również głośno tylko że skrobanie plus stukanie.
Co to może być?
Dodam, maglownice mam troszkę rozwaloną bo stuka mi. Zawieszenie całe nówka, ma niecały rok.
Jak czytałem inne tematy to wygląda na łożysko amortyzatora, ale aż tak..
Rozumiem, że muszę pojechać na stację i na szarpakach na pewno wyjdzie, tak będzie najlepiej, ale lubię się najpierw doinformować ..o ile dojadę
rafalmis1, będę mógł sprawdzić to dopiero wieczorem późnym jak parking będzie pusty, ale mogę powiedzieć, że gdy zawracam choćby po parkowaniu czy przy jakichś manewrach to stuka, stuka ciągle, skrobie, np. dosłownie chwilunia przerwy i znowu skrobie, stuka.
ahahaha, maciej75v6, przecież napisałem post wyżej, że to sprężyna pękła. Byłem na stacji diagnostycznej i po podniesieniu autka wszystko było ładnie widać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum