Remi wyjmij pompę jest trochę grzebania, ale nie jest to trudne ... odpinasz rury IC, zdejmujesz obudowę paska pompy i odchylasz obudowę paska rozrządu, ustawiasz wał i rozrząd na znakach i blokujesz wał i pompę, odrkecasz kawałek kolektora ssącego, rurki wtrysków, wypinasz wtyczki, luzujesz napinacz i koło zębate pompy póxniej trochę pitolenia z mocowaniem pompy i będzie na wierzchu k ... zakładanie w odwrotnej kolejności
Brt, Dziekuje Brt Bylismy dzis jeszcze zobaczyc do auta i nie padla pompa
Zauwazylem ze na obudowie od paska pompy wytopila sie lekka dziura, a te go przedtem nie bylo. Odkrecilem obudowe a moim ocza okazal sie horror
Rozdarlo pasek od pomy Z paska zostaly tylko strzepy, zero rowkow i taka nitka 3mm szerokosci paska zostala, tak sie orig pasek wykonczyl.
Teraz pytanie czemu sie tak stalo, czy ten automatyczny napinacz byl zle zamocowany ze za silno pasek dociskal czy za luzno. miesiac temu jeszcze sprawdzalem pasek i byl ok ale jak widac cos mu sie stalo i sie wykonczyl.
KJupie nowy pasek i moze napinacz i zobaczymy co to da. Powinno auto odaplic.
BTW. pasek od rorzadu jest caly i nic sie mu nie stalo.
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Wysłany: Czw Sie 05, 2010 16:36
Remi, to gitarowo Oblukaj dokładnie rolkę napinającą, może się skończyła- zatarła, może pasek miał wieki, przyczyny raczej te dwie. Zakładaj nowy pasek i ewentualnie napinacz, dobrze odpowietrz układ paliwowy i ogień na tłoki
No i udalo sie nowy pasek zalozony contitecha 63€ mnie kosztowala ale za to auta dziala. Jedzie super, napiolem od nowa pasek jak trzeba i powinno teraz byc. Wydaje mi sie ze ostanio jak pasek napinalem bo chcialem kat wtrysku ustawic zle ten automatczyna napinacz napialem bo go reka tylko napiolem a nie tak na te indikatory.
Tak ze Roverek juz sziga i jednka nie pompa padla
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Wysłany: Czw Sie 05, 2010 21:41
Remi, trzymałem kciuki, a swoją drogą ta pompa nie pada nagle, chyba że sam sterownik, mechanicznie jak pada, daje znać sporo wcześniej. Cieszę się, że urlop masz nie schrzaniony- korzystaj więc z alpejskiego powietrza
Thx wam Teraz ustawiem pasek oraz pompe na znaki i strasznie zle pali na zimnym silniku Pewnie kat wtrysku jest zly Kopci jak glupi i krecic trzeba postro zanim zaskoczy
Teraz nie wiem czy krecic kolo przy pompie w kierunku zegara czy odwrotnie, bo wedlug FAQ wystarczy tylko te 4 sruby na wale odkrecic i troszek przestawic kat wtrysku.
Jutro jest plan jechac do Slovenia i Italia Oby Rover dal rade i pogoda dopisala bo dzis tak lalo ze masakra
Teraz nie wiem czy krecic kolo przy pompie w kierunku zegara czy odwrotnie, bo wedlug FAQ wystarczy tylko te 4 sruby na wale odkrecic i troszek przestawic kat wtrysku.
prawdopodobnie masz za wczesny kąt, czyli musisz przestawić go troszkę do tyłu (zgodnie z ruchem wskazoweg zegara kręcisz po poluzowaniu tych śrubek) najlepiej sobie zrób krechę na kole tym ze śrubkam, żebyś miał punkt odniesienia i mógł wrócić do obecnych ustawień
Wysłany: Nie Sie 08, 2010 21:35
Chris83, ja tego akurat na własnej skórze nie przerobiłem, ale mój kolega w R25 iDT, więc go wypytałem jakie miał objawy, więc autko stopniowo zaczęło czkać, dławić się, tracić moc w wyższym zakresie obrotów aż zgasło mu na autostradzie w Niemcowni przy 120km/h i już się nie udało go odpalić. Pompa padła mechaniczne- niestety
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum