Wysłany: Pon Sie 16, 2010 19:28 [R620] Pojemność chłodnicy
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Witam,
mam pytanie odnośnie pojemności chłodnicy.
Znalazłem tylko do Roverka serii 600 Turbo, iż jest to 7l, a jak to się objawia w moim sprzęcie, tak samo?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Lut 22, 2011 22:30, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sie 16, 2010 19:28 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jalo, masz na myśli pojemność chłodnicy, czy całego układu chłodzenia? W 600Ti 7l pojemności ma cały układ, natomiast chłodnica 3,2l. W 600Si z silnikiem Hondy F18A3, F20Z1/Z2 cały układ ma 6,3l, chłodnica 2,7l a wystarczyło najbliżej i najszybciej poszukać tutaj http://www.roverki.pl/ind...600-opis-modelu
Tzn tak, dzisiaj zagotowała mi się woda, i chciałem wlać do obu nakrętek
Jedna to ten zbiorniczek a druga to chyba bezpośrednio do układu?
http://img442.imageshack.us/i/wlew.jpg/
Płyn uzupełniasz w zbiorniczku wyrównawczym, na zimnym silniku ma być poziom między min a max, gdy płyn się nagrzewa to zwiększa swoją objętość oraz rośnie ciśnienie w układzie i przelewa się do zbiorniczka a gdy schładza, zasysa tyle ile potrzebuje ze zbiorniczka. A co się stało że ci zagotowało płyn? bo chyba na wodzie nie jeździsz? Może masz walnięty termostat i/lub zapowietrzony układ(?)
Tzn nie bardzo wiem co się dzieje. Dojechałem dziś z 15km zatrzymuję auto, gaszę, wysiadłem bah dym, otworzyłem przestygło (pomylił mi się zbiorniczek od chłodnicy z czymś innym) więc zasugerowałem się że płyn jest dalej więc pojechałem spowrotem 15km do domu.
Wrociłęm i dopiero załapałem że jednak zbiorniczek od chłodnicy jest pusty. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale na zimny silnik wlałem do tego z prawej strony około 2,5l płynu oraz do zbiorniczka około 0,5l. Jutro auto postawie do warsztatu ale zalałem tylko aby dojechać.
[ Dodano: Wto Sie 17, 2010 15:03 ]
Dzwoniłem do warsztatu niestety wolne miejsce będzie dopiero w poniedziałek. Powiedzieli żebym sprawdził czy są bąbelki w zbiorniku wyrównawczym (co sugerowało by popsutą uszczelkę pod głowicą) ale żadnych bąbelków nie ma, termostat chodzi, wentylator się załącza, więc już sam nie wiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum