Wysłany: Nie Sie 15, 2010 20:16 [R75] Czujnik cofania
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam
z moich informacji wynika że wszystkie 75 mają czujniki cofania (parkowania) u mnie albo nie ma tej opcji albo jest zepsuta (nieaktywna)
Pytanie brzmi: jak moge to sprawdzic czy tylko zepsute gdzie są zamontowane itp
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Lis 23, 2010 22:21, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sie 15, 2010 20:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Nie Sie 15, 2010 20:26 Re: [R75 2.0CDTi '00] Czujnik cofania
marsjaningn napisał/a:
Witam
z moich informacji wynika że wszystkie 75 mają czujniki cofania (parkowania) u mnie albo nie ma tej opcji albo jest zepsuta (nieaktywna)
Pytanie brzmi: jak moge to sprawdzic czy tylko zepsute gdzie są zamontowane itp
złe informacje jest to opcja i w jednym modelu jest w innym nie tak jak pozostałe elementy wyposażenia dodatkowego.
A sprawdzić można najprościej patrząc na zderzak jak są to są jak nie to nie no chyba że auto miało dzwona i został zmieniony zderzak na taki bez czujników wtedy trzeba szukać instalacji by tego się dowiedzieć
_________________ Pozdrawiam
Rover 75 V6 obecnie Avensis
sprawdzic mozna prosto.Wlacz silnik wbij wsteczny a z tyl niech ktos podchodzi do samochodu.Im blizej podejdzie tym czestrzy sygnal powinien byc>jesli nic nie pika znaczy ze nie dziala> Przy wrzucaniu wstecznego powinno kilka sekund byc slychac sygnal ciagly pozniej w miare do zblizania sie do przeszkody sygnal powinien byc przerywany im blizej tym wieksza czestotliwosc
sprawdzic mozna prosto.Wlacz silnik wbij wsteczny a z tyl niech ktos podchodzi do samochodu.Im blizej podejdzie tym czestrzy sygnal powinien byc>jesli nic nie pika znaczy ze nie dziala> Przy wrzucaniu wstecznego powinno kilka sekund byc slychac sygnal ciagly pozniej w miare do zblizania sie do przeszkody sygnal powinien byc przerywany im blizej tym wieksza czestotliwosc
Jak juz jest blisko, tak okolo 30 cm, sygnal jest ciągły, jak nic z tyłu nie ma w granicach chyba 1.5 metra, to nic nie słychać.
U mnie jest tak ze jak włączm wsteczny to mam sygnał około kilku sekund w granicach 3-5,
więc jest uszkodzony parktronic?? jak go sprawdzić
To oznacza awarię któregoś z czujników. Wbij wsteczny i sprawdź czy wszystkie cykają (brzęczą lub jakkolwiek inaczej to nazwać)
Sprawdź przykladając do nich ucho
Ja miałem problem z czujnikiem, wlączał się w momencie wbijania wstecznego ciągły sygnał, okazało się że na jednym z czujników był taki jakby bąbelek powietrza pod lakierem, zdrapałem lakier z tego czujnika w ogóle i od tamtej pory jak ręką odjął.
wbijam wsteczny i nieważne czy coś jest za mną czy nie zawsze piszczy jeden długi sygnał
Przy cofaniu nic nie piszczy nawet jak jest ściana więc coś jest nie tak
wbijam wsteczny i nieważne czy coś jest za mną czy nie zawsze piszczy jeden długi sygnał
Przy cofaniu nic nie piszczy nawet jak jest ściana więc coś jest nie tak
Przy sprawnym powinien być krótki sygnał. Długi mówi że jest coś nie tak. Posłuchaj na wbitym wstecznym czy wszystkie 4 czujniki bzyczą. Nie mówimy o dźwięku z głośnika ale o samych czujnikach w zderzaku. Aby to usłyszeć trzeba być bardzo blisko czujnika.
wiąc tak
sprawdziłem zderzak i nie mam zadnych kułek na nim nic nie ma jest czyściutki od zewnątrz
chyba ze te czujniki są gdzies schowane
ale skoro piszczy mi gdy wrzucam wsteczny to powinno coś byc jak ktoś może to niech wrzuci zdjęcie gdzie dokładnie są te czujniki
Witam
Jeden z czujników nie działa(nie tyka) jestem w ztanie dostać się do niego bez zdejmowania zderzaka.
Pytanie jak się go zdejmuje?
Czy tam jest taka duża nakrętka na jego obwodzie?
Proszę o radę.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 05 Mar 2009 Posty: 178 Skąd: Szczecin
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 20:58
Tez musialem zdjac zderzak przy wymianie 2 uszkodzonych czujnikow . Odkrec te plastykowe sroby jak podniesiesz klape - 5 lub 6 , pod spodem zderzaka sa rowniez sruby plastykowe i chwytasz koniec zderzaka przy kole i pociagasz do siebie z jednej i drugie strony . Zabezpiecz zderzak , zeby nie opadl na ziemie . Masz dostep do czujnikow
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum