Wysłany: Wto Sie 31, 2010 20:37 [R416] Gaśnie ale można zaraz odpalić
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1998
Witam mam problem kupilem owe autko jakies pare dni temu (Bena +lpg) Podczas jazdy .. jakies 20 min auto ma tendencje by zgasnac.. odrazu potem moge go odpalic normalnie z klucza i jedzie dalej. Czy ktos sie spotkal z takim przypadkiem? wiem ze byly podane przyklady o tym ze roverek gasnie itp ale ze nie da sie go odrazu zapalic. Dlatego wydaje mi sie ze moj problem jest troche inny . Dzieki i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez szoso Czw Lis 18, 2010 13:14, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 31, 2010 20:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sro Wrz 01, 2010 07:49
dzis jadac do pracy stestuje i dam znac. A i zauwazylem ze jest to podczas malych predkosci np dojazd do skrzyzowania (moment zatrzymania) zakrecanie na skrzyzowaniu.
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Sro Wrz 01, 2010 08:21
Najczęstsza przypadłość pasująca do Twoich objawów to problemy z silnikiem krokowym. Nie można też wykluczyć problemów z zasysaniem lewego powietrza lub złej regulacji przepustnicy jednak najczęściej problemem jest silnik krokowy. Poszukaj na forum są tematy dotyczące jego czyszczenia i sprawdzania.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pomógł: 7 razy Dołączył: 11 Mar 2009 Posty: 121 Skąd: Gliwice
Wysłany: Sro Wrz 01, 2010 10:08
han2 napisał/a:
zauwazylem ze jest to podczas malych predkosci np dojazd do skrzyzowania (moment zatrzymania) zakrecanie na skrzyzowaniu
Tak jak poprzednicy napisali to może być lewe powietrze, przy dojeżdżaniu do skrzyżowania dmucha w dolot mieszanka robi się za uboga i gaśnie. Gaśnięcie przy zakręcaniu, membrana w parowniku odchyla się pod wpływem sił bezwładności i przymyka dopływ gazu. Czy jest różnica w którą stronę zakręcasz? Piszę to wszystko w odniesieniu do jazdy na LPG.
Ja miałem tak samo, też mi gasł podczas dojeżdżania do skrzyżowania, ale tylko na gazie.
A jaką masz instalacje? Bo ja wymieniłem i krokowy i przewody, itp. Nie gasł mi tak często jak wcześniej, ale jeszcze czasami zdarzało mu się. Więc gazownik wymienił mi cewkę od gazu i od tej pory nigdy ni już nie zgasł Więc może to sprawdź
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 18:51
witam Sorka ze nie pisalem (praca praca praca) Autko dam ze tak powiem do full wgladu do znajomego mechanika. Zobaczymy co powie (auto ledwo co kupilem ) wiec trzeba troche powymieniac filtrow itp . Odezwe sie zapewne po naprawach
Moim zdaniem musisz wyregulować gaz, mi też czasem gaśnie co zdarza się bardzo rzadko ale oczywiscie mowie o lpg bo na benzynce jest ok i tez zazwyczaj po dojechaniu do skrzyzowania i wcisnieciu sprzegła.
Wysłany: Wto Paź 12, 2010 07:55
Dobra sorka ze odgrzebuje... znowu mi sie to dzieje i tylko i wylacznie na benzynie! Raz tez mialem sytuacje ze zgasl i nie chcial zapalic .. pojechal do mechanika mechanik powiedzial ze cos nie tak moze byc z przekaznikiem. Hm? jesli tak to gdzie znajde przekaznik pompy paliwa.
Wysłany: Wto Paź 12, 2010 08:18
a to juz wiem myslicie ze to moze byc tego przyczyna? ze znowu gasnie przy wcisnieciu sprzegla? I czy ktos sie orientuje jaki symbol ma w/w przekaznik?
A mechanik wspominal ze ktos juz przedtem grzebal tam .. i rozkrecal owy przekaznik.
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Wto Paź 12, 2010 08:26
Mało prawdopodobne moim skromnym zdaniem. Raczej stawiał bym na zapłon bądź krokowy. U mnie podobne problemy ustąpiły po wymianie cewki zapłonowej.
Co do modelu przekaźnika - jest to przekaźnik do druku i nie ma na nim żadnego opisu. Trzeba by coś dobrać w sklepie z częściami elektronicznymi. Natomiast na pewno nie zaszkodzi sprawdzić naocznie czy przypadkiem nie skorodowały połaczenia lutowane w module i ew je poprawić.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum