Forum Klubu ROVERki.pl :: [r214 1.4 16v][98r] Naoliwiony jak zaden inny co zrobic?
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: sTERYD
Pią Lis 19, 2010 11:15
[r214 1.4 16v][98r] Naoliwiony jak zaden inny co zrobic?
Autor Wiadomość
Dk-san 

Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 10:55   [r214 1.4 16v][98r] Naoliwiony jak zaden inny co zrobic?

Witam!
Jesli chodzi o silnik jest problem zaczal on brac olej z poczatku byly to znikome ilosci ale teraz dochodzi do litra na miesiac. Mam dylemat wiem ze to nei beda same uszczelniacze dojda na pewno pierscienie i "nie daj Boze" cos innego. Chcialbym wiedziec jak by byscie postapili stawiajac sie w mojej sytuacji silnik to 1.4 16v istnieje mozliwosc przekladki jeszcze takiego samego silnika sam juz nie wiem boje sie ze bedzie trzeba remontowac glowice oby tylko nie tuleje.
czekam na odpowiedz ;)

SPAMU¦

Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 10:55   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

sobrus 

Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 11:02   

Generalnie lepiej remontować, niż kupować używkę.
Bo nie wiadomo czy ta używka nie jest w złym stanie i remont i tak Cie nie ominie.

Ja bym remontował, chyba że po rozebraniu koszty będą jakieś kosmiczne (po rozebraniu to chyba da sie ocenić?)

Wtedy możesz kupić poloneza 1.4 i przełożyć silnik ;)
Ale na Twoim miejscu, jeżeli juz musiałbym coś kupić to wersję 1.6.
Ostatnio zmieniony przez sobrus Sro Wrz 08, 2010 11:07, w całości zmieniany 1 raz  

ADI-mistrzu 

Rover 45

Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 11:06   

Robisz tak:
Bierzesz przyrząd do pomiaru ciśnienia w cylindrach (dokładnej nazwy nie pamiętam, może po prostu barometr) i na zimnym silniku przy odłączonej wtyczce w cewce, wtryskach i wykręconych wszystkich świecach dokonujesz pomiaru i zapisujesz na kartce. Potem dolewasz jakieś 10ml oleju do cylindra i ponownie wykonujesz pomiar. Jeśli ciśnienie mocno skoczyło to wywalone są pierścienie na tym cylindrze. Prawidłowe ciśnienie na zimnym powinno być około 15bar.

Jeśli ciśnienia masz prawidłowe lub po zalaniu olejem nie wiele skoczyło ciśnienie to masz uszczelniacze zaworowe do wymiany a z tego co słyszałem nie trzeba nawet głowicy ściągać.

Ja np. na 1 i 3 cylindrze mam 15bar z kawałkiem, na 2 jakieś 14.4bar a na 4 13bar. Po zalaniu olejem cylindrów (i tam gdzie mam 15 i tam gdzie 13) ciśnienie skoczyło do około 20bar. Skąd wiesz że na 4 cylindrze siadają mi pierścienie.

Dlatego jeśli Tobie np. z 13bar skoczy do 15 czy 16 to uszczelniacze do wymiany masz.

Znajomy ostatnio robił przekładkę silnika bo stary mu się posypał, pojechał może 50km i silnik się rozpadł (jeszcze nie wiem co tam jest, jeszcze go nie widziałem) i jego mechanik mówi że nie ma co naprawiać (podobno coś przez blok silnika wylazło).

Pozdrawiam

Dk-san 

Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 11:19   

no dzieki tak zrobie odlacze cewke swiece wykrece wtryski i sprawdze jak to wyjdzie (tylko skad taki barometr :O

a no i mechanicy gadaja ze jak 1l wcina na miecha to remont glowicy na banq ;/ i pierscienie bo przez uszczelniacze nie jest w stanie tyle spiepszyc

ADI-mistrzu 

Rover 45

Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 11:38   

Ja mam taki:
http://moto.allegro.pl/yt...1219767862.html
Jak widać widnieje to jako miernik ciśnienia. Tanie może specjalnie nie jest, ale mi się osobiście przydaje. Wole też sam wykonać pomiar, bo kto tam wie czy w warsztacie dobrze go wykonują (ja osobiście miałem styczność kilkukrotnie ze źle zdjętym pomiarem przez serwisy).

To czy tyle zawory wleją to nie wiem, w sumie nie mało ich mamy więc może.

oprawca_1978 

Wysłany: Sro Wrz 08, 2010 12:46   

Jeśli upewnisz się, że pierścienie na tłokach niedomagają (silnik bierze więcej oleju, jak litr na 10 kkm), spadła kompresja (poniże 80% wartości nominalnej - 1.4 MPa) - to można się jeszcze ratować przed rozbieraniem silnika poprzez "odmaczanie" pierścieni - bo one przestają działać w wyniku zablokowania przez nagar, pochodzący ze spalonego paliwa i oleju (złej jakości).
Wlej w cylindry po pięćdziesiatce nitro, terpentyny czy jakiegoś innego rozpuszczalnika, który rozpuszcza nagar, zakręć świece palcami, żeby to za szybko nie wyparowało, pokręć wałem o malutki kąt w lewo i prawo, żeby toto weszło między pierścienie i zostaw tak na dwa-trzy dni.
Potem, przed odpaleniem, zakręć silnikiem bez świec i połóż na ich otworach czystą szmatkę. Jak plunie czarnym syfem - to oznaczać będzie, że cośtam 'odmiękło'.

Ale, generalnie, jak tak się dzieje - to co najmiej uszczelniacze trzonków zaworów do wymiany (można tego dokonać bez zdejmowania głowicy), albo też i pierścienie na tłokach to roboty (co wiąże się praktycznie z wyjmowaniem silnika i jego bebeszeniem na części pierwsze). To ostatnie to operacja nie tania..

Dk-san 

Wysłany: Pią Wrz 10, 2010 00:34   

to ze nie tania to zdaje sobie sprawe ;) chodzi o to aby bylo wszystko ok najlepiej to przemkne sie do mechanika niech mi wywnioskuje dam pozniej info jak sprawa wyglada ;]

Odpowiedz do tematu