mam zalany olej syntetyk lotos ,ale ubywa mi oleju pierscienie i uszczelka zostały wymienione wycieku oleju nie widac. czy moge zmienic olej na półsyntetyk lub mineralny? przebieg auta 173000 km.i jaki polecacie olej najlepiej
Ostatnio zmieniony przez Brt Sro Gru 09, 2009 18:59, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sie 21, 2009 19:15 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja do mojego Poldorovera od przebiegu 68 kkm (ponoć) gdy go kupiłem (lato 2004) lałem pełnego syntetyka (konkretnie Lotos 5W40). Zmieniałem go co jakieś 20 - 25 kkm, robiąc rocznie jakieś ponad 20 (czyli co rok). Na ostatnim, przyznaję, przejechałem od lipca 2007 do czerwca 2008 (dwa lata) robiąc jakieś prawie 40 kkm. I silnikowi nic się nie stało, komprechę trzyma jak trzeba, moc i dynamikę ma a do tego wszystkiego, spala gaziku (tylko na tym paliwie już pracuje od jakiegoś roku) teraz - średnio - 8 - 9 litrów, a w wcale go nie żałuję, przepalając, odkąd odstawiłem go od codziennej eksploatacji w ilości co najmniej 100 km dziennie, od jakichś trzech miesięcy.
Zlany olej po dwóch latach prażenia i tych prawie czterdziestu tysiącach, mam ściągnięty do flaszki i nie wykazuje on niczego złego, prócz lekkiego sczarnienia i zrzednięcia. Zero zanieczyszczeń mechanicznych.
Dla tego, dla silnika iskrowego, paliwo LPG jest jak ambrozja dla greckich bogów.
_________________ Człowiek pochodzi od małpy. W czerwonym.
Czy 5L wystarczy ? czy coś więcej trzeba dokupić producent w specyfikacji podaje 6,72L
to jest temat o 200-tce 1,4 w benzynie i podczepienie się pod ten temat z twoim autem nie pasuje tu za bardzo a i mnie zmyliło na początku
a wszystkie dane o 75 masz w danych technicznych na stronie klubowej
kacper, jak na pisał szoso420 ... nie rób syfu na forum ... poszukaj tematu o oleju w R75 i tam się dopisz, a jeśli nie znajdziesz to otwórz nowy i zapytaj ... i skoro w danych technicznych jest tyle, to widocznie tak ma być
Widzę, że na forum króluje Valvoline.... ok, zawsze to lepsze niż Castrol, czy Mobil, ale ja i tak zawsze będę lał Millers Oils. Markę lubię tak samo jak Rovera - a to że nie jest tak bardzo popularna w Polsce (choć powoli się to zmienia - subaru zdradzają motula dla millersa) to nawet dobrze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum