Wysłany: Wto Sty 20, 2009 16:05 [R200 1.4 Si 97r.]STUKANIE tylko gdy jest mokro :/
metaliczne stukanie wydobywa się z tyłu auta, taki metaliczny dźwięk, słychać go tylko jak jest mokro Proszę o jakieś wskazówki co to możne być
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sty 20, 2009 16:05 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
fearless [Usunięty]
Wysłany: Wto Sty 20, 2009 16:13 Re: [R200 1.4 Si 97r.]STUKANIE tylko gdy jest mokro :/
Dawidziuuu napisał/a:
metaliczne stukanie wydobywa się z tyłu auta, taki metaliczny dźwięk, słychać go tylko jak jest mokro Proszę o jakieś wskazówki co to możne być
A może troszkę więcej szczegółów...? np. że przy szybkiej czy wolnej jeździe, przy hamowaniu czy nie itp. itd. Z tego co napisałeś, trudno będzie komukolwiek coś wywnioskować, i w konsekwencji pomóc....
Wysłany: Wto Sty 20, 2009 16:23 [R200 1.4 Si 97r.]STUKANIE tylko gdy jest mokro :/
Nie ma różnicy czy jadę szybko czy wolno.... Stuka jak hamuje i przyspieszam zawieszenie na pewno odpada bo niedawno wymieniałem amortyzatory z tył i jak jest sucho to nic nie stuka dźwięk ten przypomina antenę obijająca się o gałęzie.
witam,ja również zauważyłem te dziwne stukanie i co najlepsze tylko gdy jest mokro.u mnie jest to stukanie z tyłu z lewej strony i stuka raz jak wjadę na dziurę bądź jakąś nierówność a raz jak jadę po równej drodze więc nie ma jakiejś zależności.strasznie mnie dziwi te stukanie.
fearless [Usunięty]
Wysłany: Wto Sty 20, 2009 21:40
Fido66 napisał/a:
witam,ja również zauważyłem te dziwne stukanie i co najlepsze tylko gdy jest mokro.u mnie jest to stukanie z tyłu z lewej strony i stuka raz jak wjadę na dziurę bądź jakąś nierówność a raz jak jadę po równej drodze więc nie ma jakiejś zależności.strasznie mnie dziwi te stukanie.
zawieszenie na pewno odpada bo niedawno wymieniałem amortyzatory z tył ...
w nim właśnie musisz szukać przyczyny, zawieszenie to nie tylko amortyzatory
spróbuj obejrzeć np. gniazda sprężyn tylnych, sprawdź wszystkie metalowo-gumowe elementy ... zerknij również czy są odpowiednio umocowane linki hamulca ręcznego itp. itd. ... bez szukania pod autem się niestety nie obejdzie
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
fearless [Usunięty]
Wysłany: Sro Sty 21, 2009 09:32
Brt napisał/a:
to jest przypadłosć R200 ale co dokładnie "puka" to nie mam pojęcia .... głośniej radio
Najbardziej sprawdzony sposób na wszelkie stukania i pukania ....
A czasem te Roverki to nie sa benzynki
Bo jak tak to ja stawiam na to że to puka gorący katalizator.
Woda dostaje się na katalizator i robi puk puk bo jest rozgrzany.
Puka "coś" w obszarze klapy bagażnika/zamka/zawiasów ja już nie mogłem wytrzymać i kiedyś wyjąłem teleskopy nawet... i przestało! Ale jak tu bez teleskopów uzywac bagaznika, szczególnie że raczej to nie jest ich wina tylko kwestia jakis naprężeń.
Aby na sto procent zdiagnozować że to tam właśnie puka, jak jest cicho, auto stoi wszystk wylączone, naciskamy zamknietą klapę bagażnika (dociskamy po prostu tylko z boku tak trochę) i wtedy to słychać.
Cześć. Również jestem posiadaczem roverka 416 i mam ten sam problem z dziwnymi odglosami spod samochodu kiedy pokonuje nierówności lub zakręty (nie dzieje sie to za każdym razem) dużo buszowałem po internecie, żeby się dowiedzieć co jes tego przyczyną. Napewno jest to przypadłość roverków, na stacji diagnostycznej wszystko jest ok, żadnych luzów czy innych usterek układu zawieszenia. Na jakims forum jeden z forumowiczów napisał, że pozbył się tej denerwującej usterki, opisał co jest tego przyczyną. Postaram się odnaleźć tą stronę i podać adres.Nie pamietam dokładnie o czym pisał, ale z tego co sobie przypominam to te odglosy spoodowane są brakiem smarowania na drążkach, które umieszczone są w jakieś gumie, coś w tym stylu. Jak znajdę jego opinie to ją wkleję lub podam stronę.
[ Dodano: Sro Sty 21, 2009 19:58 ]
Roverki.pl - Techniczny FAQ. Cyt. "Wg jednego z użytkowników dźwięk ten wydają drążki stabilizacyjne przekręcające się w gumowych elementach mocujących je do podwozia. Aby pozbyć się "problemu" należy odkręcić obejmy mocujące, przesunąć je nieznacznie w bok i posmarować drążki smarem grafitowym w miejscu, gdzie przylegała guma. "Jest trochę dłubaniny, ale błoga cisza przy pokonywaniu poprzecznych nierówności wynagradza to z nawiązką - zwłaszcza tym, którym bardzo to zgrzytanie przeszkadza".
[ Dodano: Sro Sty 21, 2009 19:58 ]
Roverki.pl - Techniczny FAQ. Cyt. "Wg jednego z użytkowników dźwięk ten wydają drążki stabilizacyjne przekręcające się w gumowych elementach mocujących je do podwozia. Aby pozbyć się "problemu" należy odkręcić obejmy mocujące, przesunąć je nieznacznie w bok i posmarować drążki smarem grafitowym w miejscu, gdzie przylegała guma. "Jest trochę dłubaniny, ale błoga cisza przy pokonywaniu poprzecznych nierówności wynagradza to z nawiązką - zwłaszcza tym, którym bardzo to zgrzytanie przeszkadza".
[ Dodano: Sro Sty 21, 2009 19:59 ]
[ Dodano: Sro Sty 21, 2009 19:59 ]
Wysłany: Pią Wrz 17, 2010 15:08
mam bezyne i tez pojawiaja sie stuki ale katalizator odpada bo odpalilem dzis zimnego i bylo mokro momentalie zaczelo cos stukac pukac wiec katalizator odpada.
Strasznie ciężko to zdiagnozowac raz puka z tyłu raz z boku u mnie z 2 stron nie wiem co to moze byc? geralnie sie tym nie przejmuje ale troche to irytujace ale poprostu trza przywyknac
bo takie sa ROVERki maja w sobie cos z włoskich aut
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum