Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam.
Koledzy i koleżanki potrzebuję porady w sprawie przednich lamp w R75.
Mianowicie zauważyłem ostatnio, że mam dziwnie porysowane klosze. Wygląda to tak jakby osiadła na nich szadź. Obawiam się, że może to być skutek używania latem preparatu na owady w sprayu...Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Przydały by się jakieś dobre rady "zrób to sam" jak wypolerować te klosze na glanc.
Na forum były jakieś drobne wzmianki w tym temacie, ale nie dotyczyły bezpośrednio R75.
Mam wrażenie, że klosze nie są szklane i nie chciałbym pogorszyć sprawy polerując je papierem i pastą.
Będę wdzięczny za wskazówki
Poniżej fotki lamp.
Pzdr.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Lis 22, 2010 21:08, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Wrz 21, 2010 23:29 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Cze 2008 Posty: 337 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Wrz 22, 2010 17:31
Nie wiem na ile jest w tym prawdy , ale słyszałem, że przy takim amatorskim czyszczeniu, klosze są pozbawiane filtrów UV i po jakimś czasie występują odbarwienia. Trzeba klosze ponownie pokryć takim filtrem by tego uniknąć.
Ja uzywalem (w Oplu omedze) papieru 1000, potem 2500 i na koncu tempo .Wyszlo oki. Elektryczna polerka nie potrzebna ,poprostu dluzej sobie pomachasz szmatka. To tak dla przykladu:
http://www.youtube.com/watch?v=5sZg9cj2hxI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Cze 2008 Posty: 337 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Wrz 23, 2010 15:36
seyfer napisał/a:
U siebie żadnych zmian nie zaobserwowałem, odbarwień także
A kiedy je wyczyściłeś? Bo ja chciałem zrobić to samo, ale trochę "spękałem" gdy się dowiedziałem, że mogą się odbarwiać. Być może do końca nie jest to prawda, bo powiedział mi o tym gostek który robi to zawodowo i może chciał pozyskać kolejnego klienta
ten co robi to zawodowo to poleruje to maszyną i pasta polerska. Przynajmniej mój znajomy tak się w to bawi . U siebie zabieg robiłem jakieś 2-3 miesiące temu
to polerowania akurat nie zdejmowałem, trochę na sztukę na początku to robiłem, żeby sprawdzić efekt. Jak na pół godz pracy jest wg mnie przyzwoicie ale żeby zrobić wszystko na cacy rzeczywiście najlepiej zdjąć zderzak i się bardziej przyłożyć
Wlasnie wrocilem z garazu po robocie.Uzywalem papieru 2000 pozniej2500 bo drobniejszego nie dostalem a na koncu tempo.efekt super tylko sie troche martwie tym odbarwianiem
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Czw Wrz 23, 2010 19:04
grota , taka moja prośba: napisz za jakiś czas o efektach.Jeśli nic się nie będzie działo, to myślę, że nie tylko ja się za to wezmę. Moje reflektory są strasznie matowe. Dziwi mnie to nawet, bo 150 tys przejeździłem 206ką i szkła do końca były gładziutkie,chociaż przyznaję,że były jakby powleczone silikonem,tzn. wyczuwało się paznokciem miękką warstewkę.
NAJWAZNIEJSZE Nagrzac lampy wczesniej np. sloncem lub nagrzewnica .
Delikatnie plaskim srubokretem odchylac i same zaczna odlazic .
Umylem szkla odkrecilem ramki niklowane w szklach i UWAGA nie myc na mokro klosza wewnatrz w okolo zarowek ODLAZI na sucho mozna delikatnie z kurzu wytrzec
Gdy juz mialem same szkla w rekach wiaderko wody i papiery scierne wodne najpierw jechalem 1000 do z matowienia a potem wyglazilem 2000 na koniec Polerka nie wiem czym dokladnie polerowal ale takim urzadzeniem do polerwania aut .
Wygladalo jak katowka z nakladka okragłą .
Szkla po papierach i umyciu w plynie juz wygladaly lepiej po polerce do bajka .
Montaz ten sam najpierw nagrzewnica klosz w okolo a potem szybko na wcisk szkla i bardzlo ladnie sie zeszlo .
Kolega jakiś rok temu wyczyścił mi reflektory pastą polerską, efekt był- bo wyglądały jak nowe.
Natomiast po jakimś czasie, znów się zażółciły.
Zatem nie sądzę, że to dobry sposób, może szybki i efektowny, ale krótkotrwały
Panowie, sorry za małe odejscie od tematu ale co z polerowaniem karoserii? Powiedzmy że mam małą rysę gdzieś, czy robię to samą pastą tempo, czy najpierw papierem wodnym (jakim?), może jakaś inna pasta?
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Sob Wrz 25, 2010 08:48
Mad,byłbym ostrożny z tym dogłębnym polerowaniem.Miałem rysę na lewym tylnym błotniku i pastą G4 próbowałem to spolerować,tylko w przeciwieństwie do moich poprzednich autek R75 ma wierzchni bezbarwny i zaczął schodzić.Teraz wygląda gorzej niż było.
Tutaj muszą zabrać głos spece od lakieru.
Odnośnie reflektorów to polecam polerowanie , szkła (plastikowe) są jak nowe .Pół godziny roboty na jedną lampe wystarczy(podobnie jak na załączonym filmiku powyżej).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum