Wysłany: Sob Paź 09, 2010 05:17 [R416 1,6Si] wymiana silnika a klima?
Witam
1 Czy da się wymienić silnik bez rozpinania klimy, kompresora?Czy jest to niemożliwe?
2 Za co można złapać silnik zęby go wyciągnąć. za ta blachę która jest przykurczona i zasłania uszczelniacz od walka rozrządu?
Mam silnik 1,6 16V - zastanawiam się nad wymiana albo na drugi taki sam albo na 2l 16V - czy komp czujniki elektronika zostają te same przy tych silnikach czy przy 2l jest coś pozmieniane?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Paź 09, 2010 05:17 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jak nie wiesz, za co ciągać silnik, a boisz się, że może się coś urwać, to podnoś go za kolektory ssący i wydechowy, oczywiście po całkowitym uwolnieniu silnika od nadwozia.
Nic się nie urwie, gorzej jak sam silnik zląduje na ziemię.
Można, przy pewnych przeróbkach, zmieniać silniki od 1.4 do 1.8, było tu na tym forum parę artykułów, ale raczej nie pojedzie ci silnik rovera 2.0 16V na elektronice i czujnikach od 1.4/1.6/1.8, na pewno jeśli chodzi o sygnały położenia wału i inne kwestie. Za daleko się różnią.
_________________ Człowiek pochodzi od małpy. W czerwonym.
no to sobie odpuszczę ten 2l bo mam w zapasie R65 w idealnym stanie. Mam walnięta uszczelka i dlatego chciałem wymienić silnik na 2l ale wymienię na 1,6 tyle ze znacznie młodszy niż mój. Czyli pytanie o klime aktualne - czy trzeba ja rozpinać żeby wyciągnąć motor?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum