Mam pewien problem. Od kilku dni po odpaleniu zimnego silnika ( niezależnie od pory dnia) pojawia się dziwny hałas. Dźwięk występuje po lewej stronie, tak jakby wydobywał się z wentylatorków,lub z okolic kierownicy. Jest to bardzo charakterystyczny dźwięk przypominający odgłos sypanego suchego piasku na metal,lub gdy brakuje nam wody w kranie, to wtedy wydobywa się coś podobnego. Ten hałas występuje po dodaniu gazu i trwa około sekundy,po czym ustaje, by za chwilę znowu dać o sobie znać. Po przejechaniu 300-500 m wszystko ustaje i nie występuje dopóki silnik nie ostygnie. Nie mam pojęcia co to.Spotkał się ktoś z was z takim czymś??
SPAMU¦
Wysłany: Wto Paź 19, 2010 09:39 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Klima wyłączona. Płyny są w normie. Zakupiłem samochód w sierpniu tego roku. Wymieniłem olej filtry, rozrząd.. Nie wymieniłem jedynie płynu od chłodnicy.Może to być przyczyną???
Nowy objaw. Podczas kręceniem kierownicą słychać dziwny odgłos ( wspomaganie). Nie tylko podczas dużych głębokich skrętów, lecz nawet przy lekkim kręceniu. Dźwięki ustają po przejechaniu kilkuset metrów i nie powtarzają się aż do ponownego dłuższego postoju samochodu na wyłączonym silniku.
Płyn do wspomagania w normie.
Wysłany: Pią Paź 22, 2010 14:29
Miałem ostatnio tak samo i też po jakimś czasie załapałem, że ten hałas to pompa wspomagania, tylko u mnie była sprawa jasna bo było mało płynu w zbiorniku.
Jeśli u Ciebie płynu jest tyle co trzeba, spróbuj pokręcić kierownicą do oporu na zmianę w lewo i prawo, może po prostu układ gdzieś się zapowietrzył.
Jeśli nic nie pomoże to może być problem w pompą, ale to już niech fachowcy doradzają
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum