Po nocnym postoju zdarza sie ze biegi wchodz bardzo ciezko. Zazwyczaj nie moge wtedy wsadzic 1 (2 juz ok), wsteczny tez ma tendecje do zgrzytu. Co ciekawe to wszystko ustepuje po jakies 2-3 minutach jak samochod pochodzi i sie rozgrzeje. Co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy ?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sty 14, 2010 15:50 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 63 razy Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 1453 Skąd: Busko-Zdrój
Wysłany: Czw Sty 14, 2010 17:47
Powinien być 75W80.
W zeszłym roku, jak zdarzały się u mnie mrozy około 20'C, to było mi zdecydowanie ciężej lewarkiem ruszyć, ale nawet przy -10'C powinno być ok.
Generalnie 1 może mieć tendencję do cięższego wchodzenia i wsteczny też lubi nie wejść jak trzeba
_________________ >lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś spie....lić<
Tylko wymiana oleju:
- BP Hypogear TL 75W/80W
- CASTROL EPX 75W/80W
- DUCKHAMS Hypoid PT 75W/80W
MG-ROVER nie podaje konkretnego terminu wymianu oleju w skrzyni, a wg niektórych materiałów nie należy w ogóle tego czynić. Dobrą praktyką jest jednak wymiana oleju w skrzyni co 80 kkm lub np. 5 lat.
Ja do swojej 214 1,4 16v mam zamiar zakupić mtf94/. Nie wiem jaki mam model skrzyni ale dzwoniłem do serwisu rovera i oni mi taki zalecili. Według informacji o tym oleju nic nie pisze że jest dedykowany do jakiegoś konkretnego modelu skrzyni, a raczej pisze że jest on wyłącznie do roverów, landroverów oraz hond.
Według tego co napisałeś to wszystkie te oleje mają SAE 75W-80( poza Mobilem on ma SAE 75W-90) .Mtf94 ma także 75w-80 więc chyba nie powinno być problemu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum