Wysłany: Pią Kwi 16, 2010 09:53
BCU (Body Control Unit) to GM6 i ten układ masz. W nim zmienisz sterowanie szybami w tym ich domykanie, ustawiasz światła (dochodzenie do domu), światła dzienne (zmniejszenie mijania o 50%) blokowaniem drzwi powyżej 8km/h, modułem telewizji, sensor deszczu, centralnym zamkiem i automatycznym zamykaniem, pojedynczym otwieraniem drzwi, i chyba jeszcze czymś.
Ten układ jest w każdym egzemplarzu czy gdybym go miał to bym wiedział? Jak to sprawdzić i jak zmienić ewentualnie jego ustawienia? Światła gasną mi same po jakimś czasie, szyby się nie domykają.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Sro Wrz 15, 2010 08:46
jpawel napisał/a:
Światła gasną mi same po jakimś czasie
Sprecyzuj.Gasną po wyjęciu kluczyka?Jeśli tak,jak rozumiem,gasną po kilkunastu sekundach od wyjścia z auta,to jest to prawidłowe,no chyba,że najpierw wyłączysz światła i dopiero wyłączysz zapłon.A niedomykanie szyb to już chyba nie sprawka ukladu.
W nim zmienisz sterowanie szybami w tym ich domykanie, ustawiasz światła (dochodzenie do domu), światła dzienne (zmniejszenie mijania o 50%) blokowaniem drzwi powyżej 8km/h, modułem telewizji, sensor deszczu, centralnym zamkiem i automatycznym zamykaniem, pojedynczym otwieraniem drzwi, i chyba jeszcze czymś.
To jak można włączyć sobie niektóre funkcje, których mi brakuje???
Tak na marginesie: na wyświetlaczu komputera pokładowego jest taka funkcja (komunikat)jak speed limit np. 50km/h . O co z tym chodzi???
W nim zmienisz sterowanie szybami w tym ich domykanie, ustawiasz światła (dochodzenie do domu), światła dzienne (zmniejszenie mijania o 50%) blokowaniem drzwi powyżej 8km/h, modułem telewizji, sensor deszczu, centralnym zamkiem i automatycznym zamykaniem, pojedynczym otwieraniem drzwi, i chyba jeszcze czymś.
To jak można włączyć sobie niektóre funkcje, których mi brakuje???
Tak na marginesie: na wyświetlaczu komputera pokładowego jest taka funkcja (komunikat)jak speed limit np. 50km/h . O co z tym chodzi???
Tę wartość można sobie ustawić poprzez przytrzymanie przycisku komputera. Po przekroczeniu zadanej prędkości wyświetli się na ekranie ostrzeżenie w czerwonym kółku wraz z gongiem ( prędkość została przekroczona).
Wysłany: Sro Wrz 15, 2010 17:25
YWC 112330 Control Unit Body -High ( 4 szyby elektryczne , czarny)
YWC 112320 Control Unit Body -Low (2 szyby elektryczne , kremowy, chociaż z info PHJOWI, były też czarne).
Dziadek moje światła zachowują się tak:
1. Jeśli zostawię przełącznik w pozycji świateł mijania i wyłączę zapłon (wyjmę kluczyk) to po około 30-50 sek. gasną żarówki mijania i zostają włączone światła postojowe.
2. Jeśli zaś najpierw wyłączę zapłon (wyjmę kluczyk), a następnie wyłączę przełącznik świateł w pozycję OFF to po wyjściu z samochodu światła mijania świecą mi się jeszcze przez 30-50 sek. po czym gasną całkiem "do zera".
Czy da się w związku z tym zautomatyzować światła, tak aby włączały się mijania po uruchomieniu silnika i gasły po jego wyłączeniu? Wtedy przełącznik byłby tylko ozdobą w kabinie lub do uruchamiania postojowych lub podświetlenia tablic i przełączników.
jpawel, to wszystko u ciebie w normie(zakładając, że światła wyłączasz dopiero po wcześniejszym zgaszeniu silnika). Po co montować ten cały system skandynawski Znajdź punkt zaczepienia i na pewno nigdy nie zapomnisz ich włączyć
Mnie urzekł kolor podświetlenia i jeszcze nie zdarzyło mi się zapomnieć o światłach chociaż u kilku znajomych widziałem w aucie wieeeelki napis na liczniku " włącz światła"
seyfer, kolor podświetlenia jest rewelacyjny - nigdy nie zapominam włączyć świateł chciałem mieć tylko info czy to da się jakoś zrobić domowym sposobem
naklejkami nie zbrudziłbym Roverka.
witam. czy ten modol odpowiada za rolete elektryczna? czy jest cos innego jescze?
Do tylnej elektrycznej rolety nie ma nic BCU.
BCU to przekaźnik (przełącznik) i silnik rolety (wysuń/wsuń). Każdy R75 ma chyba (powinien mieć) instalację pod roletę. Kwestia dołożenia rolety (modyfikacja półki lub zakup całej w kolor) i przycisk na panelu środkowym. Sprawdzenie ew. bezpiecznika F2.
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Każdy R75 ma chyba (powinien mieć) instalację pod roletę. Kwestia dołożenia rolety (modyfikacja półki lub zakup całej w kolor) i przycisk na panelu środkowym. Sprawdzenie ew. bezpiecznika F2.
a więc ja nie mam instalacji pod roletę elektryczną;/ miałem okazje to sprawdzić gdyż wyciągnąłem wszystkie fotele tunel środkowy i wykładzinę na podłodze do suszenia po zalaniu przez zatkane grodzie;(
a więc ja nie mam instalacji pod roletę elektryczną;/ miałem okazje to sprawdzić gdyż wyciągnąłem wszystkie fotele tunel środkowy i wykładzinę na podłodze do suszenia po zalaniu przez zatkane grodzie;(
Sprawdź dobrze. W okolicach konsoli środkowej za popielniczką powinna być wiązka, w takiej owijce gąbkowej. Po jej rozcięciu powinny pokazać się wtyczki do grzania foteli i rolety. Natomiast po zdemontowaniu półki tylnej powinna być wiązka do podłączenia silnika rolety.
W moim przedliftowym aucie z 2004 roku, w którym nawet nie było szyb elektrycznych z tyłu owa wiązka była. Ale nie upieram się, że być musi
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum