Wysłany: Czw Lis 04, 2010 10:13 [MG ZS 180] Zegary - zmiana mil na km
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: wszystkie
Mam zegary oraz komputer z anglika. W sumie mi to nie przeszkadzało ale mam okazję kupić tanio same zegary od wersji europejskiej ZS 180. Czy to wystarczy, żeby pokazywało mi przebieg w km czy też odpowiedzialny za to jest również komputer?
Ostatnio zmieniony przez szoso Czw Lis 18, 2010 17:55, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lis 04, 2010 10:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Kolego ale zegary z ZS'a to Ci nie podejdą do ZR'a!!!
Co do reszty, to wydaje mi się, że wystarczy zmienić same zegary, komputera ruszać nie trzeba. Bo przecież teraz na swoich zegarach masz podziałkę zarówno w milach i kilometrach prawda. Z tego co wiem to kolega Camaro17 Ma/miał u siebie w r400 zegary z ZS'a anglika i mu śmigały dobrze, to w druga stronę tez powinno działać.
pozdrawiam
[ Dodano: Czw Lis 04, 2010 10:22 ]
a przepraszam, masz R45 przerobionego na ZS'a to wtedy przekładaj śmiało zegary z tego europejczyka.
PS. Dlaczego masz pod Avatarem Roverek: ZR... zamiast ZS??
Mam dwa samochody: ZS oraz ZR
Wskazania prędkościomierza na pewno będą działać dobrze. Chodzi mi bardziej o licznik km pokazujący przebieg - obecnie mam w milach, a chciałbym, żeby też pokazywał w km. Czy do tego wystarczy zmiana samych kompletnych zegarów od wersji ,,europejskiej'' ?
a przypadkiem czujnik w nie bedzie robił przekłamań? skoro 1mila=1.609km
bo prędkośc powinien dobrze pokazywać,ale nie wiem jak z licznikiem kilometrów
Też to mnie zastanawia czy nie będzie przekłamania w zliczaniu. Korekcja licznika to akurat najmniej ważna jest, chciałbym, żeby dobrze zliczało.
To chyba zależy, czy to jest jakoś obliczane w układzie w samych licznikach na podstawie tych samych danych, czy też dane z czujnika, czy też komputera idą zupełnie inne w wersji angielskiej i europejskiej.
Tak czy inaczej... liczniki już zamówiłem więc dowiem się w poniedziałek
ale tak sobie pomyślałem, że to by było kłopotliwe w fabryce gdyby były różne skrzynie z czujnikami( tutaj macie chłopaki na europe, a tutaj na anglie- uważajcie ) więc sądzę,żę sam licznik jest inaczej skonstruowany tzn. może być np. dany większy tryb w silniku np.
Co do prędkościomierza - wskazówka zarówno w wersji europejskiej jak i angielskiej porusza się identycznie, różnica jest jedynie w oznaczaniu mil/kilometrów na tarczy. Wystarczy porównać oba zegary i doskonale widać że km w wersji europejskiej i angielskiej (te takie małe) są w tych samych miejscach względem trzpienia wskazówki.
Co do przebiegu - przeliczanie impulsów idących z impulsatora następuje w chipie znajdującym się w zegarach - same impulsatory w wersji europejskiej i angielskiej są takie same.
Markzo Co do korekcji - zapewne chodziło o dostosowanie zegarów do realnego przebiegu całkowitego autka.
Możesz śmiało wstawić licznik od europejczyka, wszystko będzie pasować idealnie.
Jedyny mankament to że będzie Ci pokazywać przebieg samochodu z którego on pochodzi. Dla formalności trzeba by było zrobić korektę przebiegu (korekta odbywa się za pomocą transmisji RS232).
ADI robiłeś coś takiego bądź wiesz jak się do tego zabrać? U siebie w Roverze dzięki zegarom z 45 mam aktualnie 110000 km przebiegu co przy 15 letnim aucie wydaje się trochę abstrakcyjne
Układ do połączenia się z licznikiem dla Krzysi3k robiłem, ale osobiście nigdy w przekręcanie liczników się nie bawiłem (sam mam manualny i go nie przekręcałem, aby nie było nie popieram tego).
Ogółem sztuczna polega na podłączeniu układziku do płytki licznika (jest podobno miejsce oznaczone Rx i Tx) oraz do kompa do portu RS232 (popularny niegdyś COM).
Dziękuję za pomoc Przebieg naliczany jest prawidłowo, jedynie muszę zrobić korektę licznika, ponieważ zamiast 133K km przebiegu pokazuje teraz niecałe 80K km z samochodu ,,dawcy'' ale działanie samego licznika jest prawidłowe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum