Ja powiem tak:
Pracuje w branży która zajmuje się montażem tv różnego rodzaju i wiem jedno jeśli będziesz oglądał tylko tv w rozdzielczości sd to zostań przy kineskopowym, bądź zmień na plazmę, bo po podłączeniu lcd do zwykłej kablówki, bądź zwykłej tv sat możesz się nieźle rozczarować jakością obrazu. Jeśli cię jeszcze nie przekonałem to wystarczy się wybrać do dowolnego sklepu z tv (najlepiej jakieś CH auchan bądź real) i stanąć przed tą ścianą, daje sobie rękę uciąć że poznasz który to plazma a który lcd. Obraz na plazmie będzie wyraźniejszy i ostrzejszy niż na lcd. I nie słuchaj w opinie ludzi którzy powtarzają bezwiednie mądrości typu plazma się wypala, plazma dużo prądu ciągnie. plazma ble itp. To są słowa ludzi podatnych na wszelkiego typu reklamy. Kupili lcd i teraz złość ich ściska, że nie mają plazmy.
Polecam przeczytać opinie na różnych stronach typu hdtv.pl albo tych pierwszych lepszych znalezionych na google:
http://news.webwweb.pl/2,...kty,i,mity.html http://plazma-lcd-fakty.pl/
Co do modeli to polecam: PANASONIC TX-P42S20 dobry, niedrogi, full hd tv. I poważnie mówię daj sobie spokój z lcd. To jest ślepa gałąź rozwoju tv.
Owszem przy odbiorze z tlewizji analogowej czy kablówki obraz może jest do kitu, ale wystarczy cyfrowy dekoder SD i jest już dużo lepiej.
Za to do konsoli czy komputera LCD wymiata.
Mam do mojego LG podłączonego X360 i komputer (oba przez HDMI) i obraz jest cudny (matryca SIPS).
Żeby nie było, że porównuje z jakimś szmelcem na TN - moim podstawowym monitorem jest bardzo dobry Benq FP93GP+ na matrycy MVA (taki budżetowy monitor dla grafików).
Jeżeli puścimy natywną rozdzielczność (lub wyższą) na LCD nie ma sie do czego przyczepić.
Poza tym o ile można było sie kiedyś kłócić o pobór mocy i trwałość plazma vs LCD to w dobie telewizorów LCD LED chyba jest w tej kwestii wszystko jasne. Mój LCDek ma już dwa lata, podejrzewam że teraz może być tylko lepiej
Przed LCD miałem bardzo dobry telewizor kineskopowy (thomson trinitron black line cośtam). Uważałem, że "żaden LCD takiej jakości nie da", a wizyty w MM tylko mnie w tym uświadamiały ( na lcdkach odszumianie na max i kaszana zamiast obrazu).
Po podłączeniu np. Dreamcasta czy nki do tego CRT odbiór był rzeczywiście bardzo dobry. Obraz ostry itd.
Cóż po zakupie tego LGka musiałem bardzo szybko zrewidować swoje poglądy. CRT to szajs
Warunek: źródło nie może być zaszumione. Poza tym wiadomo że jak ktoś chce puścić VHS (~200linii a połowa z tego to szum) na telewizorze 42'' to cudów nie będzie. Na CRT 21'' musi wyglądać lepiej. A na 14'' bedzie jeszcze lepiej.
Jeżeli puścimy natywną rozdzielczność (lub wyższą) na LCD nie ma sie do czego przyczepić.
No własnie jesli....
Natomiast zdecydowana większość użytkowników tv nie ma lub nie zamierza korzystać z urzadzeń hd a wtedy lcd przy plazmie wyglada słabo. I nie ma się co oszukiwać bo takie sa obecnie realia.
I bedziesz zadowolony . Kupilem dokladnie taki rodzicom pare m-cy temu. Od tamtej pory moj LCD (jakosc obrazu) wyglada jakby z innej epoki. Jedyne czego im nie mowie zeby ich nie stresowac to powodu dla czego za prad wiecej placa. . Jest tam jakis tryb "ECO" , ale to nie ma sensu. Nastepny moj TV bedzie plazma nie LCD. Pozdr.
czyli to bedzie najlepsza opcja dla 37 calowego tv?
Borsi z tego wszystkiego strzeliłem błęda...
Model S20 jest gorszy od X20 więc moja wcześniejsza odpowiedź jest błędna.
Jak nie możesz kupić większego to 37X20 będzie lepszym wyborem.
_________________ -Nigdy nie rozmawiaj z idiotą.
Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.-
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum