Wysłany: Pią Lis 05, 2010 22:14 [R75] Dymi na niebiesko.
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: > 2006
Założyłem nowy silnik w aucie. Odpaliłem i na początku strasznie dymił na niebiesko po jakimś czasie autko zgasiłem i odpaliłem i jak by dym ustało. Odpalam rano dymi. Kolejnego dnia odpalam auto i już nie dymi a jak się trochę zagrzał to znów zaczął. Autko jeszcze nie jeździło ,a silnik pracował łącznie około 40min. W aucie przed nowy silnikiem padło turbo i możliwe że to mi się olej dopala z wydechu ? Kolor z wydechu jest taki biało-niebieski. Jak długo ma się dopalać olej z wydechu jeżeli to on ?
Dodam że nowa uszczelka pod głowicę.
Nic nie syczy mi pod maską i na pewno jest oki bo jeszcze później patrzyłem czy nic nie spada i siedzi odpowiednio. I też wątpię żeby nieszczelność powodowała taki spory dymek.
[ Dodano: Pią Lis 05, 2010 22:57 ]
Jutro popatrzę dokładnie bo jeszcze mi gdzieś olej kapie.
[ Dodano: Sob Lis 06, 2010 21:57 ]
Olej już nie kapie z pod auta. Intercooler okey. Na ciepłym silniku auto gorzej zapala. Pod obciążeniem autko mocno dymi na biało-niebiesko (jak jadę pod górke). Olej chyba nie ubywa. Na zimny od razu pali ,a nie ciepłym trzeba z 4sek. aż załapie. Dzisiaj jak wcisnąłem pedał gazu do oporu to pózniej turbo znacznie głośniej pracowało. Czuje się w aucie spaliny. Jak zdjąłem przewód od IT to w nim jest troche jest oleju. Dodam że był umyty naftą przewód. Turbo jest nówka (regenerowane). Z okolic turbo coś jak by parowało (resztki oleju). Silnik łącznie już z 1,5h chodził od założenie i dalej mocno dymi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum