Wysłany: Pon Paź 26, 2009 13:55 [R214i 97r 1.4 8V] Obroty zacinają się na 2 tys. przy klimie
Mam taki problem. W momencie, kiedy w moim R włacze klimatyzacje i kiedy wrzucam luz lub redukuje bieg obroty wieszaja sie na 2 tys. obrotow. Przy wylaczonej klimie problemu nie mam. Poczytalem troche na forum ale nikt nie mial problemu z wieszajacymi sie obrotami tylko na klimie. Dla ciekawosci moge wam powiedziec, ze problem raz wystepuje a raz nie. Smieje sie ze to zalezy od humoru mojej angielskiej damy, ale tak na powaznie to prawdopodobnie brudny silniczek krokowy ( jesli nie to poprawnie mnie ). Moje pytanko:
- Czy winny moze byc wlasnie brudny silniczek krokowy?
- Jesli nie on to co jeszcze sprawdzic?
- Ile moze kosztowac u mechanika rozebranie i przeczyszczenie silniczka? (tak orientacyjnie)
SPAMU¦
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 13:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Dokładnie u mnie jest tak samo. Wyłączam klime, obroty spadają momentalnie.
[ Dodano: Sro Lis 10, 2010 19:27 ]
Dzisiaj byłem u mechanika z tym problemem. Powiedział, że wina leży w komputerze silnika krokowego. Co o tym sądzicie? Co mogę z tym zrobić?
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Sro Lis 10, 2010 23:04
1 najczęstszą przyczyną jest złe działanie silnika krokowego
2 warto też sprawdzić stan przepustnicy i jej potencjometru
3 nie da się rozebrac krokowca a czyścić można go samodzielnie - wystarczy porządnie wymoczyć np w nafcie
4 silnik krokowy nie ma komputera - steruje nim bezpośrednio komp samochodu (ECU)
osobiście swoje problemy z klimą (gaśnięcie auta po wysprzęgleniu i szarpanie w okolicach 2k obrotów) rozwiązałem czyszczeniem krokowca oraz wymianą cewki zapłonowej, kabli i świec. Jak narazie auto od wiosny (odpukać ) sprawuje się ok.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum