Wysłany: Nie Lis 07, 2010 12:07 [R416 1.6 kombi 95/96'] czy każdy silnik od hondy pasuje?
Padł mi silnik w roverku kombi kanciaku (silnik hondowski 1.6)
mam zamiar kupić taki sam silnik, możecie poradzić czy każdy silnik hondy o pojemności 1600 będzie pasował do mojego roverka ?
Znacie jakieś dobre źródło ?
Ostatnio zmieniony przez wesoly Nie Lis 07, 2010 12:40, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lis 07, 2010 12:07 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie wydaje mi się aby każdy silnik z rodziny Hondy o pojemności 1.6 pasował bez najmniejszego problemu. Trzeba pamiętać że jest D seria i B seria. Rovery były wyposażone w serię D, także aby upchać B serie trzeba byłoby trochę rzeźbić.
bez problemu siadają chyba 3 silnik --> ori czyli D16A8/A9, D16Z6 i zdaje się jakiś jeden jeszcze, choć z6 ma jeden wałek i trzeba pare rzeczy pomotac. Bseria to totalna rzeźba, a z dserii wsadzanie innego niz d16a8/9 jest bez sensu, bo ten akurat jest jamocniejszy, nawet ten 125KM vtec (wlasnie z6) nie daje mu rady, generalnie swap czegoś mocniejszego lub nowszego to ogromna rzeźba; silnik + mocowania, skrzynia + mocowania, układ sprzęgła (z linki na hydro), elektronika (z obd0 na obd1) i pewnie pare innych rzeczy
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Czw Lis 25, 2010 17:08
chomik1948 napisał/a:
tak tak...
typu "B" nie bedą tylko na łapy pasowały... ale przeróbka łap to chyba mały problem...
prawda..
Jeśli przeróbka "łap silnika" to nie problem... no zawsze można trzymać go siłą woli... szczególnie gdy włoży się jakiegoś 150 lub 160-konnego Vteca.
Jeśli przeróbka "łap silnika" to nie problem... no zawsze można trzymać go siłą woli... szczególnie gdy włoży się jakiegoś 150 lub 160-konnego Vteca.
No ale cóż...
problem nie problem, widziałem H22 VTEC w budzie coupety, więc da się, jednak żeby to wszystko ogarnąć tak, żeby silnik nam przez maskę nie wyskoczył, to potrzeba jakieś 7tyś złotych...
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum