Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Witam. Mam takowy problem, że po wymianie termostatu dalej w aucie wieje chłodem.
Do wymiany już została tylko nagrzewnica - koszt zakupu nie jest istotny. Chodzi o wymianę, bo mechanicy nie chcą się tego podjąć. Nie wiedzą co i jak itp.
Gdzie jest nagrzewnica w R200 (pewno w R25 i ZR w tym samym miejscu) ?
Jak ją wymienić? jak sprawdzić czy działa? Czym ewentualnie płukać
[ Dodano: Pią Gru 03, 2010 12:49 ]
i moje ulubione foto może coś pomże
SPAMU¦
Wysłany: Pią Gru 03, 2010 12:49 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Chris83, chodzi o nagrzewnicę a nie o wentylator nawiewu, który jest pod nogami pasażera
nagrzewnica jest za panelem środkowym, tak jak wychodzą rurki pod maską z grodzi
to żeby ją wymienić trzeba kokpit cały ściągać.... ?
na to wygląda, w każdym aucie tak jest, dostęp do nagrzewnicy jest ciężki i pracochłonny
możesz ewentualnie ją przepłukać odłączając przewody z płynem bez jej demontażu
nie stosowałeś uszczelniaczy układu chłodzącego?
tyle razy mówiłem, ostrzegałem przed tymi specyfikami a Ty zastosowałeś aż 3
skoro wymieniałeś termostat to raczej nie jego wina
przyczyną jest zamulenie nagrzewnicy uszczelniaczami, ciekawe co jest w chłodnicy
a one wchodzą do ściany grodziowej i wychodzą tak?
masz dwie rurki, jedną płyn wchodzi a drugą wychodzi z nagrzewnicy
kiedyś w innym aucie płukałem ją wężem ogrodowym w zimę jak było co najmniej 0*, podłączyłem wąż z wodą a drugi wąż żeby woda szła poza auto, trochę pomogło ale najlepiej zastosować jakiś odkamieniacz i wlać do nagrzewnicy
a jak sprawdzić działanie termostatu, czy od razu nie daje dużego obiegu?
Jak równocześnie nagrzewa się dolny wąż chłodnicy i górny to termostat kaput i od razu jest duży obieg przez co może nie wiać ciepło ?
Witam,
przy sprawnym termostacie po nagrzaniu silnika wąż powrotny z nagrzewnicy powinien być zimny. Powinien on łapać temperaturę dopiero przy otwieraniu się termostatu (ok 80 kilka C przy wejściu płynu do silnika). Przy obecnych warunkach powinno się to dziać po długim czasie.
Jakie masz zamontowane obejście nagrzewnicy? Zwykłą zwężkę czy tą ciśnieniową od SAABa?
U mnie posypała się ta ciśnieniowa - miałem problem z odpowietrzeniem nagrzewnicy - więc wyjąłem zwężkę, zapchałem ją i włożyłem spowrotem. Teraz mały obieg biegnie wyłącznie przez nagrzewnicę - dzięki czemu w końcu udało mi się ją odpowietrzyć i wszystko hula.
Trzeba tylko pamiętać żeby nadmuch był zawsze na "hot", ew. wywalić zawór i zastąpić rurką.
Najpierw warto a nawet należy sprawdzić drożność nagrzewnicy.
nagrzewnica jest w krótkim obiegu więc nie jest uzależniona od termostatu
no ale jak termostat jest kaput, tak jak mój to od razu na "dzień dobry" mam duży obieg i przy mrozach auto nei ejst w stanie się "nagrzać" a jak np jadę przy - 10stopniach na autostradzie 90-100 na godzinę to wskazówka temp silnika praktycznie opada do zera, jak wrzucę czwórkę i jadę na 4tyś obrotów te 90 to wskazówka się lekko podnosić zaczyna. A jak wskazówka z temperaturą spada w dół to nie ma bata aby nagrzewnica dawała ciepło
panowie dzisiaj tez chcialem odpowietrzyc nagrzewnice bo wiala letnim powietrzem.
Po 15 minutach odpalonego auta wskazowka na srodku prawie , odkrecilem zbiorniczek z plynem i tak . gorny waz od chlodnicy goracy, dolny zimny, weze od nagrzewnicy gorace a plyn w zbiorniczku zimny,niby po tym zabiegu zaczelo leciec troszke cieplejsze to powietrze, ale czy to normalne ze plyn w zbiorniku zimny???
Tak, to normalne.
Nie otwiera się zbiorniczka wyrównawczego na nagrzanym silniku, bo zapowietrzysz sobie. Do odpowietrzania jest odpowiednia procedura wielokrotnie podawana na forum.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum