Wysłany: Pon Gru 13, 2010 20:32 [R200] Pomocy czy to HGF? ( ubytek płynu chłodzniczego )
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1999
Witam,
Ostatnio jadąc uznałem że padło mi ogrzewanie, było nastawione na maxa powinno już grzać a wiało lodem. Zajrzałem pod maskę a tam zonk brak płynu chłodniczego a jeszcze 3-4 dni temu było w normie. Kupiłem 1L płynu żeby dolać, wszedł cały i było prawie max. Przejechałem jakies 10km grzanie było już jak trzeba ale sprawdziłem ponownie a tam znowu nie ma płynu ...
Więc szukałem na forum czegoś o HGF bo takie padło podejrzenie. ALE no właśnie sam nie wiem ma tylko część objawów więc już sam nie wiem.
OBJAWY w moim R200
- bardzo szybki ubytek płynu (pod dolaniu 1l znowu zaraz pusto)
- dymi na siwo jak się trochę rozgrzeje
poza tym nic więcej
Nie ma żadnego majonezu na korku
Nie ma wody w oleju
Nie zmieniła się barwa oleju
Nie stracił mocy (tak mi się wydaje)
Nie ma wody ani zadnej mazi na bagnecie
Nie ma nic dziwnego w zbiorniczku wyrównawczy
Gdzieś znalazłem żeby założyć prezerwatywę na niezakręcony zbirniczek i jeśli przy pracy silnika będzie się pompowałą to jest przedmuch ale nic takiego nie było. Wcale jej nie pompowało jak już to powolutku zasysało.
Nie wiem co to jest. Myślę że Wy pomożecie ...
SPAMU¦
Wysłany: Pon Gru 13, 2010 20:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
postawiłem go w suchym garażu dolałem płynu i odpaliłem ale wycieku nie widać. A po około 2 minutach od uruchomienia zaczyna strasznie dymić na biało i to mocno. A mokro było pod tłumikiem.
No i wymieniłem uszczelkę kolektora ale okazało się że dalej cieknie. Uszkodzony jest kolektor przy uszczelce plastik jest ,,wyjedzony,, dlatego puszcza płyn do środka i goni go aż do tłumika. Kupiłem używany kolektor ssący i jutro się okaże ale myślę że już będzie ok. A na wiosnę trzeba będzie go pogonić puki czas
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum