Wysłany: Sro Gru 15, 2010 10:48 [R75] Wycieraczka szyb pasażera nie działa
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
czesiek
mam taki problem jak w temacie. Trzpień na którym jest osadzona wycieraczka kręci się (odkręcając równocześnie śrubę która trzyma na nim wycieraczkę) a wycieraczka stoi nieruchomo w położeniu spoczynku. Ewidentnie jest to problem z mocowaniem dlatego mam też serię pytań:
Wycieraczkę odkręciłem - okazuje się że jest ona bardzo luźna tzn ma otwór mocujący znacznie większy niż średnica trzpienia - nie wiem czy tak ma być czy po prostu ramię jest do bani ?
Śruba mocująca ma karbowany kołnierz który jest wytarty - czy zmiana śruby coś poradzi ?
czy ktoś ma schemat jak wygląda wycieraczka i elementy trzpienia - bo mam na nim ruchomą blaszkę czy po prostu jest to element ramienia który odpadł ?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez apples Pią Maj 20, 2011 23:14, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Gru 15, 2010 10:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
zasadniczo ramiona sa mocowane na "wcisk" co oznacza ze powierzchnia przylegania ma ksztalt stozka - ramie dociskane jest do trzpienia nakretka , sprawdz jak to wyglada, jak luz nadmierny to ramie do wymiany, nakretka raczej ok, brak radelkowania nie powinien przeszkadzac
_________________ '99 r400 16k16 sedan JFR na czesci ( anglik ) pytac na priv
Wysłany: Sro Gru 15, 2010 11:34 Re: [r75] wycieraczka pasażera - nie działa
zyphar napisał/a:
(...)
czy ktoś ma schemat jak wygląda wycieraczka i elementy trzpienia - bo mam na nim ruchomą blaszkę czy po prostu jest to element ramienia który odpadł ?
pozdrawiam
Mi wygląda na to, że nie masz wszystkich elementów układanki. Między trzpień a otwór w ramieniu wycieraczki wchodzi jeszcze stożkowa tuleja. Z Twojego opisu wynika, że jej nie masz ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum