Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1995
Witam,
od jakiegoś czasu mam problem z lekkim szarpaniem przy dodawaniu i odpuszczaniu gazu.
Podczas wizyty na kanale stwierdzono duży luz na przegubach wewnętrznych, co na 99% powoduje w/w szarpanie.
I tu pytanie - skrzynia do wymiany czy tą usterkę warto naprawiać i jak się mają jedne koszty do drugich ?
Z góry dzięki za odp.
Ostatnio zmieniony przez Zigg Sro Gru 15, 2010 07:22, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Gru 15, 2010 06:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
I tu pytanie - skrzynia do wymiany czy tą usterkę warto naprawiać i jak się mają jedne koszty do drugich ?
Przeguby wewnętrzne są są jak najbardziej wymienialne. Problem jest tylko z ich dostaniem. Jakiś czas temu sam wymieniałem. Jest jeden klient na allegro ma przeguby do większości aut.
A tak na szybko to to co znalazłem:
http://allegro.pl/listing...gory=50870&sg=0
Pomógł: 11 razy Dołączył: 19 Maj 2007 Posty: 131 Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Gru 15, 2010 07:28
Do Moderatora : temat poprawiony.
papa - czy kwestia zakupu i wymiany przegubów rozwiąże problem czy może być jakaś głębsza przyczyna w skrzyni ? Luz występuje podczas trzymania przegubu i ruszania nim w kierunku jady i przeciwnym.
Nie chcę cię straszyć ale może to być również luz na mechanizmie różnicowym. Przeguby a i owszem swoją drogą mogą być uszkodzone ale to raczej objawiało by się trzęsącą kierownicą przy większych prędkościach.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 23 Maj 2008 Posty: 942 Skąd: Zabierzów
Wysłany: Sob Gru 18, 2010 23:58
Ja bym raczej stawiał na luz łożysk podpierających mechanizm różnicowy w skrzyni-kiedyś zgłębiałem temat.
Jak wyciągniesz pół oś to wsadź coś do gniazda pół osi w skrzyni i poruszaj-wyczujesz od razu o co chodzi...
Poczytaj:
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=43603 -jest tam też opis wymiany tych łożysk...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum