Wysłany: Sro Gru 22, 2010 15:04 [R 75] Przedwcześnie wyłączające się webasto R 75
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam wszystkich klubowiczów. Jestem tu nowym zarejestrowanym uczestnikiem choć bywalcem od prawie trzech lat odkąd kupiłem Roverka 75. Po przeglądnięciu postów odnośnie "słynnego" Webasto w moim roverku nic podobnego do mojego przypadku nie znalazłem. Otóż przez rok nie działało ale udało się zregenerować płytkę i odpaliło za pierwszym razem- jaka radość w sercu ale chyba do końca coś z nim nie tak gdyż grzeje[ spaliny z wydechu lecą gorące szum wydaje się normalnym] tyle ,że temperatura dojdzie lekko poza niebieskie pole na wskażniku i piecyk się wyłącza. Po ponownym uruchomieniu silnika cykl się powtarza i wskaznik temperatury podnosi się do połowy skali i znów wyłączenie... Dodam,że piecyk odpowietrzony i nic ciągle to samo. Może ktoś z klubowiczów miał podobny przypadek i rozwiązał problem.
Pozdrawiam.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Gru 22, 2010 15:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
To ja mam podobny problem. Sam już nie wiem czy te webasto się wyłącza za wcześnie czy jednak słabo chodzi( natomiast zaraz po odpaleniu chodzi jak burza). Jakies sugestie odnośnie przedwczesnego wyłączania?
Przedwcześnie, czyli kiedy? Sprawdź na komputerze przy jakiej dokładnie temperaturze się wyłącza.
Piec się wyłącza jeżeli temperatura płynu przekroczy 76°. Jeżeli spadnie poniżej, odpali ponownie.
Jest jeszcze jeden czujnik temperatury w piecu. Czujnik sprawdza temperaturę płaszcza wodnego (nie temperaturę wody), jeżeli przekroczy 72°, piec przełącza się na połowę mocy (2,5kW). Wtedy pracuje bardzo cicho.
Może czujnik temperatury w piecu jest walnięty i przedwcześnie wyłącza palnik.
Jak piec jest w dobrej kondycji to spalin nie widać (tylko przy uruchamianiu). Lepiej przyłożyć rękę do rury wydechowej i zobaczyć czy ciepełko leci. Poza tym słychać cykanie pompy paliwa.
piec przechodzi na polowe mocy kilka minut po starcie, wskaznik temp jeszcze na niebieskim polu przy temp ok 30 stopni. Na postoju nie jest w stanie sie nagrzac do 76stopni chyba że podczas jazdy. A potem jak spadnie ponizej to znow sie załacza czyli ok. Tylko to za szybkie przechodzenie na mniejsza moc..
Czujnik temperatury płaszcza wodnego w piecu pewnie jest walnięty. Do sprawdzenia w serwisie.
Pompa cyrkulacyjna może nieprawidłowo działać i wtedy płaszcz pieca może się przegrzewać przedwcześnie.
Grzegorz2506 [Usunięty]
Wysłany: Pon Gru 27, 2010 21:56
Pieta napisał/a:
Przedwcześnie, czyli kiedy? Sprawdź na komputerze przy jakiej dokładnie temperaturze się wyłącza.
Piec się wyłącza jeżeli temperatura płynu przekroczy 76°. Jeżeli spadnie poniżej, odpali ponownie.
Jest jeszcze jeden czujnik temperatury w piecu. Czujnik sprawdza temperaturę płaszcza wodnego (nie temperaturę wody), jeżeli przekroczy 72°, piec przełącza się na połowę mocy (2,5kW). Wtedy pracuje bardzo cicho.
Może czujnik temperatury w piecu jest walnięty i przedwcześnie wyłącza palnik.
Jak piec jest w dobrej kondycji to spalin nie widać (tylko przy uruchamianiu). Lepiej przyłożyć rękę do rury wydechowej i zobaczyć czy ciepełko leci. Poza tym słychać cykanie pompy paliwa.
To wzystko się dzieje oprócz ponownego startu przy spadku temperatury- ale jeżeli wyłacze silnik i ponownie uruchomię to zaraz startuje znów na ok. 4-4,5 min.i choć temperatury 77 st. nie osiągnie to wygasa. Ktoś ze znajomych mówil mi, że czyszczenie komory spalania popmoże aleczy ja wiem?
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Kwi 2010 Posty: 208 Skąd: Jastrzębie Z
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 19:42
Nie wiem jak jest u Ciebie, ale ja mogę sobie ustawić temperaturę i kierunek nawiewu. U mnie wyłącza się piec jak nagrzeje zaprogramowaną temperaturkę, lub jak minie 30 minut pracy. Jeżeli nie masz klimy z elektronicznym panelem do ustalania temperatury, to może inaczej jest ustawiona zbyt niska temperatura wewnątrz pojazdu i po jej osiągnięciu wyłącza się po prostu. (Ale zagmatwałem... ale może ktoś coś z tego zrozumie )
_________________ teraz 75 cdt, wcześniej 216 SE i 214 Si może kiedyś jagular...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum