Wysłany: Wto Paź 26, 2010 20:02
pajda napisał/a:
Jakie są wasze opinie na temat separatora ?
Moja opinia na dzisiaj ,jest pozytywna .Separator mam założony od 2 lat .Jest założony na cienkim przewodzie i zatrzymuje około 50- 70 cm3 oleju na 10 tyś. km.W dolocie (przepustnica,kolektor, siłowniki VIS) jest czysto.
Wysłany: Sro Paź 27, 2010 15:08
Mam założony taki : http://allegro.pl/lublin-...1271160385.html , oczywiście po pewnych modyfikacjach, tzn. wymontowałem membramę gumową z pod górnej pokrywy ( by był przepływ w dwie strony) , do otworów wejściowego i wyjściowego włożyłem redukcje do połaczenia z cienkimi przewodami , a na skośny króciec odpływowy, założyłem pojemniczek na olej. Odolejacz włożyłem między obudowę f. powietrza i zbiorniczek wyrównawczy w rogu przy lewym błotniku.Przewód od trójnika, idzie górą między obudowami aku i f.powietrza .Drugi , (do przepustnicy), biegnie z przodu obudowy f.powietrza i do przepustnicy.Przewody są z twardego PCV, do pneumatyki siłowej , wyprofilowane w gorącym powietrzu i łączone szybkozłączkami do takiej instalacji.
SeniorA możesz wrzucić jakieś foty dla lepszego zobrazowania tych połączeń
blazi [Usunięty]
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 14:27
Ja również mam separator na cienkim przewodzie, ale co do zbierania oleju...to raczej tylko w okresie wilgoci coś się gromadzi - woda z olejem koloru kawy z mlekiem. W lecie mam zawsze pusty zbiornik.
Dzęki za foty elegancko to wygląda a te przewody to gdzie mozna kupić
blazi [Usunięty]
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 18:26
Tak się zastanawiam o tym co napisałeś o tych moich przewodach...hmm...zrobiłem to na stałe, mocno zaciśnięte więc raczej szczelne, poza tym jakby nie były szczelne to obroty by mi wariowały, bo dostawało by się lewe powietrze za przepustnicę, więc szczelność chyba ok.
Poza tym zbiera mi się co nieco, ale tylko jesienią i zimą opróżniam separator, bo w lecie tego mało jest (być może na samym dnie), nawet nie wiem bo nie zaglądam. Natomiast na pewno coś leci więc chyba spełnia swoją rolę.
Wysłany: Pią Paź 29, 2010 07:59
przemolka1 napisał/a:
te przewody to gdzie mozna kupić
Ja kupiłem w sklepie Bechamotu z częściami głównie do samochodów ciężarowych (Jelcz,Star,Lublin,Żuk).Przewody fi 12 i 9 mm z metra i do tego szybkozłączki.
blazi, faktycznie , jak skrzynia z silnikiem pracuje dobrze , to szczelność przewodów jest.Sprawdź czy przepustnica jest sucha (z przodu) i czy nie ma zbierajacego się oleju w przewodzie gumowym ( w harmonijce ) łączącym przepustnicę z f. powietrza. Jak jest tam olej , to separator jest nieskuteczny.
[ Dodano: Pią Paź 29, 2010 08:59 ]
dziś spuściłem kontrolnie olej z separatora , po 2 tyś. km i było 5 cm3.
_________________ Andrzej
Pozdrawiam
blazi [Usunięty]
Wysłany: Sob Paź 30, 2010 14:03
Pooglądałem dzisiaj to wszystko, porozbierałem i poczyściłem. W separatorze ciecz była ale raczej o konsystencji wody, natomiast w "harmonijce" z filtra i przepustnicy olej jest niestety z tym że tak mi się wydaje że to leci z tego grubego przewodu - przepiąłem więc separator na ten gruby - zobaczymy za jakiś czas.
Natomiast co do zbierania się oleju, a właściwie nie zbierania się to tak mi przyszło do głowy że droga do mojego separatora jest nieco "pod górkę", mam go zamontowanego przy podszybiu obok akumulatora - może to jest przyczyna.....
Jeszcze jedna rzecz, tak patrząc na montaż tego twojego separatora....masz złączkę na cienkim przewodzie w okolicy środka silnika, a tam za nią przecież jest jeszcze jakiś trójnik....nie powinno być to odprowadzenie do separatora za tym trójnikiem??
Wysłany: Wto Gru 28, 2010 23:15
blazi napisał/a:
masz złączkę na cienkim przewodzie w okolicy środka silnika, a tam za nią przecież jest jeszcze jakiś trójnik....nie powinno być to odprowadzenie do separatora za tym trójnikiem??
tak , odprowadzenie jest za trójnikiem (bo to z obu głowic)tylko słabo widoczne na tych foto.Złączka jest w tym miejscu , żeby nie rozłączać trójnika.
wiecie gdzie można kupić taki separator ? tylko nie ebay, lub też czy wiecie kto umiałby coś takiego załatwić i zamontować u mnie w samochodzie nie znam się za bardzo na mechanice
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
wiecie gdzie można kupić taki separator ? tylko nie ebay, lub też czy wiecie kto umiałby coś takiego załatwić i zamontować u mnie w samochodzie nie znam się za bardzo na mechanice
już kupiłem separatot oleju "http://allegro.pl/oil-catch-tank-odma-zbiornik-oleju-wawa-i2111170114.html" można odebrać osobiście lub wysyłka koszt 99zł , dla osób które będą potrzebowały podaje numer tel: 501-345-315 firma MIGTEAM
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum