Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2000
Witam! Zauważyłem dziwne zjawisko. Podczas odpalania tylko rano po tych mrozach -15 i mniej na samym początku słychać skrzynię. Odpalam mam wciśnięte sprzęgło puszczam i słychać. Ustaje to po kilku dziesięciu sekundach. Zjawisko to występuje wyłącznie rano przy dużych mrozach. Co się dzieje? Zaznaczam że jak tylko owe zjawisko się pojawiło wymieniłem olej.
_________________ Świerzak
SPAMU¦
Wysłany: Pon Gru 27, 2010 14:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 7 razy Dołączył: 04 Paź 2010 Posty: 151 Skąd: Przemyśl / Kraków
Wysłany: Pon Gru 27, 2010 16:34
colin1983 napisał/a:
MrFrog napisał/a:
Odpalam mam wciśnięte sprzęgło puszczam i słychać. Ustaje to po kilku dziesięciu sekundach.
nie powinno się odpalać samochodu na wciśniętym sprzęgle, najlepiej zaciągnąć przed odpalaniem ręczny wyrzucić bieg,a odpalać mając nogę na hamulcu
a czemu? w instrukcji piszą:
Cytat:
Uruchamianie silnika zimą
Zimą podczas rozruchu silnika, wcisnąć pedał
sprzęgła i przytrzymać go aż do uruchomienia
silnika. Ze względu na wydłużony czas
rozruchu, lampki kontrolne ładowania i
ciśnienia oleju mogą zgasnąć dopiero po
pewnym czasie od momentu uruchomienia
silnika
Pomógł: 16 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 920 Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 16:14
colin1983 napisał/a:
nie powinno się odpalać samochodu na wciśniętym sprzęgle, najlepiej zaciągnąć przed odpalaniem ręczny wyrzucić bieg,a odpalać mając nogę na hamulcu
A to jakas nowosc.
Masz cos na poparcie swojej tezy?
Wielu aut nie da sie nawet odpalic bez nacisniecia sprzegla. W instrukcjach np. od wiekszosci diesli Volvo wyraznie pisza, zeby trzymac wcisniete sprzeglo.
Wciśnięcie sprzęgła odłącza silnik napędzany przy rozruchu rozrusznikiem od skrzyni biegów, a więc zgestnialy olej jaki się w skrzyni z oleju zrobił przez noc nie wchodzi w skład elementów które rozrusznik musi wprawić w ruch, przekłada się to na mniejszy prąd wymagany od akumulatora w czasie rozruchu.
Pomógł: 7 razy Dołączył: 04 Paź 2010 Posty: 151 Skąd: Przemyśl / Kraków
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 21:14
xtek napisał/a:
Wciśnięcie sprzęgła odłącza silnik napędzany przy rozruchu rozrusznikiem od skrzyni biegów, a więc zgestnialy olej jaki się w skrzyni z oleju zrobił przez noc nie wchodzi w skład elementów które rozrusznik musi wprawić w ruch, przekłada się to na mniejszy prąd wymagany od akumulatora w czasie rozruchu.
są też takie przypadki, że jak przy dużym mrozie puści się sprzęgło po zapaleniu (auto będzie na luzie) to auto będzie powoli jechało, bo zgęstniały olej będzie działał jak zębatka
[ Dodano: Wto Mar 22, 2011 16:48 ]
Linka wymieniona i poprawa w działaniu sprzęgła - znacznie delikatniej. Założona linka sprzęgła UNIPART UUC101250Z oczywiście z tomateam.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum