Wysłany: Sob Sty 08, 2011 20:27 [R400] Problem z przewodem zasilającym...
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1999
Witam wszystkich.
Od pewnego czasu borykam się z problemem przełożenia przewodu zasilającego z akumulatora do bagażnika[wzmacniacza]. Nie mam zielonego pojęcia gdzie on ma iść. Próbowałem przepchać na siłę przez ściankę grodziową ale niestety bezskutecznie (dziura (za bezpiecznikami) jest za mała). Następnie usiłowałem zamontować przewód pod autem również bez efektów (nie ma "za co" podczepić). Gdyby ktoś mi mógł doradzić gdzie i którędy przepchać ten kabelek lub ewentualnie gdzie mam zrobić dziurę to byłbym bardzo wdzięczny.
Z góry dziękuję 2be.
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 20:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
W scianie grodziowej sa gumowe zaslepki takie jakby owalne( tak ponizej filtra paliwa) .Mozesz ja wyjac, przewierc gume i posmaruj czyms kabel i wepchnij do srodka. Wyjdzie w kabinie gdzies za silnikiem wentylatora, wykres schowek jak chcesz ( 2 srubki 8mm od dolu na zawiasach). Jak wezmiesz odpowiednio male wiertlo to nawet uszczelniac nie trzeba. Dalej progiem . Pozdr.
Ja u siebie wierciłem dziurę nad nogami pasażera, za schowkiem, bo jakby nie było tak mi pasowało poprowadzić kabel z bagażnika do przodu, pod maską idzie po ścianie grodziowej do aku. W Hondach fajnie jest to rozwiązane, bo aku siedzi tuż przed schowkiem, więc w przyszłości mam oszczędność ok 1m kabla Puszczenie kabla przed schowkiem ma swoje plusy w postaci małej ilości innych przewodów po stronie silnika w tym miejscu, jednak zobacz jak Tobie pasuje, jeśli uznasz że spod pedałów będzie Ci sie dobrze przebić to nie widzę nic przeciwko
Dzięki za porady, ale zrobiłem tak:
Wykręciłem czarną skrzynkę z przekaźnikami,
pod spodem była czarna guma,
która przebiłem śrubokrętem i przeszedł kabel bez problemu (10mm średnica).
Mam nadzieję, że ta informacja komuś kiedyś się przyda.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum