Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1998
Jakiś czas temu ścigałem się od świateł z hondą civic, czego teraz żałuje...
Cisnąłem mojego R prawie do odcinki, i już gdy zatrzymałem się na światłach zauważyłem że skrzynia jest jakaś "luźna" jakoś udało mi się wrzucić jedynkę i ledwo co ruszyłem, ale dojechałem jakoś do domu (miałem juz bardzo blisko), po drodze tez mi jeszcze zgasl ale wrzucilem znow bieg i juz ruszalo mi sie o wiele ciężej (musialem dodac gazu do 5tys obrotow zeby ruszyc) , aha i w samochodzie jeszcze śmierdziało spalenizną.
Teraz już nawet odpalić nie chce i skrzynia jest luzna...
Ma ktoś pojęcie co mogło sie spier...lić?
_________________ Ludzie szybko jeżdżą, bo nie mają wyobraźni... Ja zapi**dalam, bo umiem
Ostatnio zmieniony przez Lisus Sro Sty 19, 2011 18:33, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sty 18, 2011 23:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Mówiąc że skrzynia biegów luźna chodzi Ci o to że biegi bardzo delikatnie wchodzą czy faktycznie skrzynia biegów odeszła Ci od bloku i lata Czy może coś innego? Że sprzęgło leciutko wchodzi?
Pomógł: 41 razy Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 1184 Skąd: Piotrków Tryb
Wysłany: Sro Sty 19, 2011 18:48
od samej jazdy na maxie nie powinno spalic sie sprzegło ,no chyba raczej przez niewłasciwe uzywanie
chyba ze przez poluzowanie sie skrzyni od silnika mogło naginac wałkiem przegłowym i przez to naprezenia na tarcze sprzegłowa .
proponuje wymiec tarcze (i docisk jest byłby niedrogi) oraz sprawdzic gładz na kole zamachowym jak i docisku (w razie potrzeby przetoczyc ) no i jak jak juz na wierzchu wszsytko to spradzic/przesmarowac łozysko oporowe.
Takeda666,ale kolega ma Roverka 1.4Si....także wątpie aby Civic 1.4 is go objechał.
Ja kiedyś ganiałem się z 1.5 ( bodajże 105Km) zostałem z tyłu,ale różnica była bardzo niewielka.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Sty 2011 Posty: 101 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Sro Sty 19, 2011 20:02
Zlotowa napisał/a:
Takeda666,ale kolega ma Roverka 1.4Si....także wątpie aby Civic 1.4 is go objechał.
Ja kiedyś ganiałem się z 1.5 ( bodajże 105Km) zostałem z tyłu,ale różnica była bardzo niewielka.
Civic 1.5 pewnie ILS ma 115km. Civic 1.4 is ma 90 ale jest lżejszy od R214Si poza tym kręci się jak wiertarka czego Roverowi brak
[ Dodano: Sro Sty 19, 2011 19:47 ]
tak jak pisałem wyżej kierowca do d...
[ Dodano: Sro Sty 19, 2011 20:02 ]
A co do tematu, spaliłeś sprzęgło, skrzynia nie jest luźna, to tylko takie wrażenie. Wymień sprzęgło i po sprawie
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Sty 2011 Posty: 101 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Sro Sty 19, 2011 21:15
jeśli jest tak jak piszesz to nie sprzęgło tylko mechanizm różnicowy się rozleciał. Szkoda naprawiać lepiej kupić całą skrzynię, temat już osobiście przerobiłem w Tomcacie
Nie no co ty.
To jest właśnie mechanizm zmiany biegów . I jak będziesz miał dostęp do kanału to powinieneś zobaczyć, że coś jest nie tak. Czy coś odpadło, urwało się itd.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum