Wysłany: Wto Sty 11, 2011 12:14 [R400] Nie działa prędkościomierz
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Witam!
Mam problem z prędkościomierzem, w czasie jazdy nagle wskazówka spadła do zera i przestała działać, nie działa też licznik kilometrów. Przeczytałem chyba wszystkie tematy na forum dotyczące prędkościomierza i impulsatora, wymontowałem i sprawdziłem kostkę i kable do niego dochodzące i nic, wymieniłem impulsator i dalej nic, podmieniłem też całe zegary i też nic. Co jeszcze może mieć wpływ na działanie prędkościomierza? W którymś temacie ktoś pisał że R400 pobiera też impulsy do prędkościomierza z alternatora, to prawda? Alternator mam raczej sprawny, kontrolka ładowania gaśnie i aku nie rozładowuje się podczas jazdy...
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Sty 11, 2011 13:07, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 12:14 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Swego czasu miałem taki sam problem a przyczyną był zaśniedziały styk we wtyczce wiązki.
Oczyszczenie tego jest trudne bo brak dostępu, ale dmuchnąłem WD i wielokrotnie wkładałem i wyjmowałem w celu przetarcia styków i w zasadzie pomogło, za pół roku się powtórzyło ja zabieg powtórzyłem i na razie jest dobrze.
_________________ Tomasz 416 Lublin tel. 691508162
Styki we wtyczce sprawdzałem, impulsator wymieniłem na inny. Sprawdzałem też poprawność przekazywania obrotów ze skrzyni na impulsator. Pozostaje mi chyba tylko rozpruć tą koszulkę i sprawdzić każdy przewód...
odswieże temat. poszukuje impulsatora i pada pytanie,czy nie pasuje czasami od jakiegos civica czy akorda? lub od innej wersji rovera. ciezko dostać do 416 w rozsądnych pieniadzach.
pasuje od innych roverków z taką skrzynią jak masz.
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Nie Sty 23, 2011 23:56
Impulsatory we wszystkich modelach 96-02 są takie same (z wyjątkiem 75 i ZT) niezależnie diesel czy benzyna. Skrzynia R65 i PG1. W starszych wersjach są cewki z podciśnieniami (R600, 800, itd), a w nowszych sygnał idzie z czujników ABS.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum