Wysłany: Pon Gru 27, 2010 20:12 [Rover 200] Czy można zamontować hak?
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1999
Witam wszystkich po dłuższej przerwie nieobecności...
Pytanie mam do Was czy można w Roverku zamontować hak zdejmowany / wykręcany czy jak go tam zwał? Raczej nie było takich a byłby mi potrzebny... nie chce go na stałe bo mi będzie tylko szpecił i dlatego pomyślałem o takim dokładanym. Jest możliwość?
_________________ mam dużo części do r200 - zainteresowani pisać bo leży i się kurzy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Gru 27, 2010 20:12 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
nie wiem czy jasno to napisałem... chodzi mi o taki że końcówkę haka czyli tą kulkę wykręca się i chowa do bagażnika i nie widać nic że był hak bo nie chce go na stałe tylko od czasu do czasu 3-4 razy w roku...
_________________ mam dużo części do r200 - zainteresowani pisać bo leży i się kurzy
Wiesz, myślę że powinieneś podzwonić po firmach montujących takie haki i po pytać czy Ci skombinują coś takiego, bo osobiście nie widziałem w żadnym roverku takiego szybkodemontowalnego haka (na jakiś zatrzask czy coś to jest).
Standardowe haki są na 2 śruby przykręcane (mam taki w lanosie), ale to i tak widać blachy pod zderzakiem po jego demontażu no i oczywiście widać także gniazdo instalacji elektrycznej do przyczepki (pednie da się je jakoś ukryć, ale pewnie musiałbyś sam to wykombinować)
Pomógł: 41 razy Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 1184 Skąd: Piotrków Tryb
Wysłany: Sro Lut 02, 2011 00:45
witam
nie chciałem zakładac kolejnego tematu wiec podczepiam sie pod ten.
Jako ze szkoda mi sie rozstac z roverkiem,wiec planuje załozyc do niego haczyk.
W dowodzie jest wpis w okienku dotyczącym ciagniecia przyczepki jest podane 1000kg
czyli wiec jest hak wbity w dowod ,jesli nie to czego dotyczy owy wpis ?
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 79 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: Sro Lut 02, 2011 09:02
Hak nie jest "wbity w dowód", to jest informacja jaką mógłbyś przyczepkę ciągnąć z lub bez hamulca, nie pamiętam. A hak masz wbijany w dowód jak jest założony i przejdzie przegląd (musi mieć atest) taka pieczątka w środku, jak gaz, drugi właściciel i tego typu sprawy.
kupujesz jakis hak. nie musi byc nowy. zakladasz go,podlaczasz gniazdo,jedziesz na przeglad. placisz chyba 30zl ,dostajesz swistek i jedziesz do wydzialu komunikacji.oni wbijaja pieczatke,za darmo normalnie!.calosc zalatwisz w kilka godzin. jesli masz zyczliwa stacje to hak przegladaja podczas zwyklego przegladu technicznego.mozesz sie zapytac czy poszli by na to. wtedy zaoszczedzisz pare zl.
bez hamulców to do 750kg jest na 100% a powyżej już z hamulcami musi być... roverek może ciągnąć więcej czyli te 1000kg max ale na to trzeba mieć już B+E tak mi się wydaje
Pomógł: 41 razy Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 1184 Skąd: Piotrków Tryb
Wysłany: Sro Lut 02, 2011 16:19
aha no czyli nic mnie nie ratuje (nigdy nie zwracałem uwagi na wpis w dowodzie auta z hakiem stad pytałem) (po co miałbym wydawac zbedna kase jak mogłbym samemu z 2h sobie zrobic ,ale cóz bede musial sie zaopatrzyc bo szkoda zarywac bagaznika )
dzieki wszystkim za wypowiedzi i pozdrawiam
bez hamulców to do 750kg jest na 100% a powyżej już z hamulcami musi być... roverek może ciągnąć więcej czyli te 1000kg max ale na to trzeba mieć już B+E tak mi się wydaje
dokladnie tak jest.musisz miec wyzsze prawko, a przyczepa nie jest juz lekka i trzeba co roku robic jej przeglad. dodam ze ja zarejestrowalem duza przyczepke z hamulcem najazdowym na czterech kolach i miala w dowodzie ze jest lekka i ze wazyla 250 kg.
diagnosta sie mnie pytal jak ja chce zarejestrowac ,zdecydowalem na lekką
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum