Wysłany: Pon Lut 07, 2011 19:25 [45 400 420 Sdi Di D SD iTD] Tanie osłony przegubu
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Chciałbym poinformować że do naszych klekotów pasują osłony przegubów o indeksie G5R029PC firmy PASCAL które kosztują około 22zł co w porównaniu do innych zamienników pozwala zaoszczędzić trochę grosza. Mówię o tym dlatego, że w opisie standardowo wymieniony jest rover 800/825, poza tym szukałem wszędzie tych manszet i ceny wahały się w granicach 70zł/sztuka. Sprawdziłem na swoim Roverku, pasują bez problemu, wyglądają tak samo jak oryginalne.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lut 07, 2011 19:25 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
komarek666_2007, no racja, 70 zl to zdzierstwo ale porownujac jakosc to chyba jedbak warto. Mi pekla oryginalna oslona i wymienilam na oslone firmy Spidan (jedyna dostepna od reki). Niestety po pewnym czasie okazalo sie, ze musze wymienic rowniez przegub. Kupilam u Tomiego taki sam jak w Twoim linku (komplet z oslona). Przegub ok ale jak porownalam oslone Spidan z ta kupiona w komplecie - zdecydowalam zalozyc stara. Mechanik rowniez zasugerowal stara.
ogolnie cena osłon to max 35zł. najwazniejsze zeby były gumowe i elastyczne. do osłon pascala dodawane sa jednak gówniane opaski,do ktorych trzeba miec specjalny napinacz. polecam zainwestować w spidana(pomaranczowe opakowania). posiadają opaskę,ktorą da sie zacisnąć w ostatecznosci obcęgami kowalskimi i to cholerstwo za żadne skarby pozniej sie nie zesliźnie.
Ostatnio zmieniony przez merh Sro Lut 09, 2011 21:03, w całości zmieniany 1 raz
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 21:04 Re: [45 400 420 Sdi Di D SD iTD] Tanie osłony przegubu
pgrad napisał/a:
G5R029PC firmy PASCAL które kosztują około 22zł co w porównaniu do innych zamienników pozwala zaoszczędzić trochę grosza. Mówię o tym dlatego, że w opisie standardowo wymieniony jest rover 800/825, poza tym szukałem wszędzie tych manszet i ceny wahały się w granicach 70zł/sztuka. Sprawdziłem na swoim Roverku, pasują bez problemu, wyglądają tak samo jak oryginalne.
Po pierwsze osłony przegubów można kupić je nawet za kilkanaście zł (mam nawet takie w magazynie... tylko ciągle nie mam czasu tego pokatalogować). Normalne ceny to w granicach 20, dwudziestukilku złotych. Najdroższe z jakimi się spotkałem to ok 40 zł... ale to osłony z tak elastycznej gumy, że producent sprzedaje nawet lejki, które umożliwiają takie ich rozciągnięcie, że można je założyć bez rozpinania przegubu.
Jakie osłony kosztują 70 zł?
[ Dodano: Sro Lut 09, 2011 21:04 ]
martens napisał/a:
komarek666_2007, no racja, 70 zl to zdzierstwo ale porownujac jakosc to chyba jedbak warto. Mi pekla oryginalna oslona i wymienilam na oslone firmy Spidan (jedyna dostepna od reki). Niestety po pewnym czasie okazalo sie, ze musze wymienic rowniez przegub. Kupilam u Tomiego taki sam jak w Twoim linku (komplet z oslona). Przegub ok ale jak porownalam oslone Spidan z ta kupiona w komplecie - zdecydowalam zalozyc stara. Mechanik rowniez zasugerowal stara.
Tak to jest chyba jedyny mankament tych przegubów. Powinienem zasugerować przy zakupie przegubu lepszą osłonę. Ale przeguby są o.k.
Wysłany: Nie Mar 20, 2011 01:28
I ja jestem po wymianie przegubów zewn. Ciężko było: jeden przegub jeden dzionek prawie poszedł, ale warto było, znów się czegoś nowego nauczyłem, poznałem lepiej swego R. Przeguby kupiłem od Tomiego i za jego radą, nie zakładałem tych osłon, które są z nimi w komplecie. Zostawiłem stare- były ok- zupełnie inny rodzaj gumy. Ale to ciekawe co Tomi piszesz o tych osłonach , co za pomoca lejka można je wymienić bez rozpinania- trzeba to zapamiętać na przyszłość- duże ułatwienie
I ja zakupiłem wczoraj osłonę Spidan'a w InterCarsie. Próbowałem u Tomiego... ale po kilu telefonach i mailowym przypominaniu okazało się... że nie posiada na stanie
Na dniach biorę się za wymianę i tu rodzi się kilka pytań:
- czy konieczne jest odkręcanie przegubu czy wystarczy rozpiąć dolną końcówkę wahacza i wypiąć półoś z przegubu?
- w jaki sposób półoś jest zabezpieczona w przegubie, czy jest tam pierścień sprężysty pracujący jak zatrzask czy coś w rodzaju segera do którego potrzebne są jakieś szczypce?
Jeśli uda się włożyć osłonę na półoś to potem powinno być już z górki. Kiedyś w innym aucie wymieniałem bez odkręcania przegubu, wystarczyło rozpiąć półoś i dolną końcówkę wahacza.
Z racji trudności ze znalezieniem wolnego czasu chciałbym się z tym szybko uporać... więc nie chcę za dużo rozbierać do wymiany.
co do tutka to prawie wszystko ok, gorzej jak wieloklin, który siedzi w piaście jest zapieczony- zaczyna się niezła górka- tak było u mnie. Młot 10kg był w użyciu i dodam, że nie było lekko.
[ Dodano: Sro Kwi 13, 2011 10:40 ]
marcin316 napisał/a:
Z racji trudności ze znalezieniem wolnego czasu chciałbym się z tym szybko uporać... więc nie chcę za dużo rozbierać do wymiany.
Myślałem podobnie, a zeszły dwa popołudnia na dwa przeguby
Właśnie chciałbym się ustrzec problemów o których piszesz. Jeśli udałoby się rozpiąć przegub i włożyć gumę na półoś to obyłoby się bez odkręcania przegubu. Zawsze jest potem problem - dokręcę za lekko/ za mocno... Nie zawsze jednak da się rozpiąć przegub pod autem i wyciąga się całość razem z półosią... Nie wiem jak jest w Roverku, dlatego pytam...
W Oplu Astrze bez wykręcania przegubu wymiana zajmowała mi półtorej godzinki na stronę.
Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 09:59
Próbować trzeba, więc spróbuj, może uda Ci się go rozpiąć, trzyma go wewn. pierścień sprężysty, nie pieścień segera. A jak się nie uda, to wyciągaj załą półoś- ja musiałem tak zrobić z obu stron, wyciągałem półoś z przeg. wewn. i działałem sobie na spokojnie w garażu.
[ Dodano: Sro Kwi 13, 2011 10:59 ]
A link bangla, tylko kliknij w niego w poście adamskyego- ja go tylko cytowałem i może dlatego.
Guma wymieniona, jednak odkręcałem przegub... Operacja zajęła mi około dwie godziny, ale jak bym nie męczył się tak za założeniem opasek byłoby znacznie szybciej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum