Wysłany: Sro Lut 09, 2011 17:13 [r200] Problem z wymiana świec
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1999
Witam mam problem chcialem wymienic swiece ,ale oczywiscie nie da sie wykrecic juz 2 klucze zlamalem macie jakis sposob na to ps: przed wykrecaniem nagrzalem silnik ,ale zadna swieca nie chce wyjsc albo jaki klucz kupic aby nie pekał ani sie nie wyginal ehhh ....
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 17:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Do auta trzeba mieć porządne klucze, najlepiej firmowe. ten rurkowy co kolega pokazał jak najbardziej jest ok bo nie ma co się w nim zepsuć. Sam mam taki i bez żadnego problemu wykręcam już któryś raz świece.
Wysłany: Czw Lut 10, 2011 08:34 Re: [r200] Problem z wymiana świec
Lewis napisał/a:
przed wykrecaniem nagrzalem silnik ,ale zadna swieca nie chce wyjsc
No to sam sobie odpowiedziales czemu zadna nie chciala wyjsc, koniecznie musisz robic to zimnym silniku z powodu rozszerzalnosci temperaturowej metalu - jak jest cieply gwinty mocniej naciskaja na swiece niz na zimnym. Poza tym cieply jest bardziej plastyczny (czytaj podatny na uszkodzenia). Ja wykrecilem wszystkie kluczem za 20 pln na zimnym silniku bez zadnego problemu.
Oczywiscie jak kupisz klucz z tytanu z ramieniem o dlugosci metra wykrecisz tez na cieplym, tylko nie wiem czy potem cos wkrecisz w ten gwint
Wysłany: Czw Lut 10, 2011 10:41 Re: [r200] Problem z wymiana świec
Tak jak napisał bandieta, wykręcanie świec na gorącym silniku to dobry sposób na wykręcenie ich razem z gwintem głowicy. A wtedy pozostają już tylko wkładki naprawcze, choć to nie jest już to samo...
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
aha własnie kupiłem te swiece bo nie byly wymieniane chyba od 60 000 km lol
[ Dodano: Sob Lut 12, 2011 18:07 ]
wlasnie wymieniłem te swiece pozyczylem grzechotkowy klucz od znajomego i poszlo ale WD 40 musiało byc hehe ,a mam pytanie czy te WD 40 nie zaszkodzi na nic i czy wyparuje normalnie ?:D
ok nic sie nie dzieje WD40 wyparowało chyba kurde chcialem wymienic tą cewke zaplonowa ale oczywiscie klucz zlamałem i tyle znowu wd40 na noc i moze puszcza ;]ehhh te sruby
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum