Wysłany: Wto Lut 15, 2011 15:52 [R75] Zgasł podczas jazdy na gazie, nie pali
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam, rover 75 podczas jazdy na gazie zgasł, po wystąpieniu usterki odpalił na chwilkę na benzynie i gasł po czym wogóle przestał palić. Akumulator ok - podłączałem pod inny i to samo, kręci rozrusznikiem. W zbiorniku 1/4 benzyny, gaz też jest. Bezpieczniki ok. Co radzicie sprawdzić na początek? Gaz jeszcze na gwarancji. Pozdrawiam i proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony przez apples Pią Maj 20, 2011 21:48, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 15:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
nie slychac pompy, paliwa nie daje, pasek rozrzadu wyglada na caly,
czy to czujnik położenia wału może powodować że pompa nie podaje paliwa? można go sprawdzić w domowych warunkach multimetrem? Wyczyscilem go, sprawdziłem opór i miedzy skrajnymi pinami jest duża rezystancja rzędu MOhm w innych kombinacjach nie ma żadnego przejścia. Tego drugiego czujnika nie mogę sięgnąć chyba na kanał trzeba...
nie mam samostartu, a jakby paliwa nalać do wężyka to zaciągnąć powinien? Bo z dostępem do 3 świec po drugiej stronie kiepsko, chyba kolektor trzeba zrzucać. Ale przecież na gazie powinien jechać dalej mimo uszkodzonej pompy a zdechł... czy zepsuta pompa może zaburzać pracę na gazie?
Nie wiem jaką masz instalacje LPG na pewno sekwencje, silnik przełącza się na gaz po osiągnięciu odpowiedniej ustawionej w sterowniku gazu temp reduktora. Niektóre instalacje pozwalają na awaryjne odpalanie na gazie
instalacja gazowa sekwencyjna zakladana w zeszłym roku sterownik diego reduktor KME Silver nie wiem czy ta instalacja pozwala na awaryjne odpalanie na gazie. Do tej pory nie mialem żadnych problemów na tej instalacji zrobilem juz ponad 15000 km.
-przekrecasz kluczyk
-przechodzisz w stan benzynowy (czyli gasną diodki na przełaczniku)
-wciskasz przycisk na przełaczniku (odrazu diodki sie zapalą wiec sie nie przejmuj) i trzymasz go ok15-20sek az wyskoczą diodki poziomu stanu gazu w butlu
-odpalasz
nie wszystkie instalki Diego tak mają, sorry że tak póżno ,ale musiałem wyjść
[ Dodano: Czw Lut 24, 2011 21:13 ]
daj znnć jak poszło dalej
Witam ponownie, przepraszam ze tak późno, powodem wyżej opisanej usterki była uszkodzona pompa paliwa, została zregenerowana i auto odżyło dziękuję za podpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum