Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2003
Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy wymiana klocków w R75 przebiega podobnie jak w R45? Czy czujniki zużycia klocków są wtopione w klocki czy są jakoś osobno i trzeba je wymieniać razem z klockami. Myślałem, że są wtopione w klocki, ale widziałem, że można kupić czujniki osobno. Proszę o odpowiedź.
Ostatnio zmieniony przez apples Sob Sie 06, 2011 13:35, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 10:14 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wymieniałem klocki z przodu i z tyłu i dodatkowo wymieniłem przednie tarcze, a czujnik dalej świeci. Czujniki wydają się być całe. Czy są one zepsute, czy trzeba skasować błąd?
Czujniki są jednorazowe. Jak ci zaświeciły i zasygnalizowały zużycie klocków to oznacza, że są do wymiany. W czujniku jest wtopiony drucik. Jak klocki się kończą to czujnik się zaczyna ścierać a w nim drucik w kształcie pętelki. W efekcie zostaje przerwany obwód, zapala się kontrolka i klocki oraz czujnik jest do wymiany.
Ale te czujniki są osobno a nie wtopione w klocek. Czyli z tego co mówisz to muszę wymienić również czujniki z przodu i z tyłu. Twoi przedmówcy mówili co innego.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Sro Lut 23, 2011 12:27
Jeśli czujniki wyglądają na całe,to może gdzieś dalej na przewodach jest przerwa.
U mnie w trakcie wymiany klocków coś się rozłączyło i zaświeciła kontrolka.Rozebrałem jeszcze raz i poruszałem kablami.Wszystko wróciło do normy bez kasowania błędów.
Ale te czujniki są osobno a nie wtopione w klocek. Czyli z tego co mówisz to muszę wymienić również czujniki z przodu i z tyłu. Twoi przedmówcy mówili co innego.
Tak, są osobno. Ale są jednorazowe. Jak zasygnalizują to są do wymiany, ponieważ są już przytarte. Czasami klocki wymienisz wcześniej niż zasygnalizuje czujnik i wtedy wymieniasz same klocki.
Przypatrz się nim czy są przytarte przez tarczę. Potem rozłącz wtyczkę i sprawdź miernikiem czy jest obwód zamknięty.
Wysłany: Sro Lut 23, 2011 12:47
miuzziker napisał/a:
apples napisał/a:
miuzziker napisał/a:
Czy czujniki zużycia klocków są wtopione w klocki czy są jakoś osobno
czyli po wymianie czujnika na cały info na kompie powinno samo zgasnąć ? bo też mam ten problem - właśnie wymieniłem zniszczony czujnik na co prawda używany ale cały a kontrolka świeci nadal
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum