Wysłany: Sro Lut 23, 2011 20:36 [R75] Drzwi sie nie otwierają, a zamyka bez problemu pomocy!
Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
problem mam z roverem 75 , drzwi sie zamykają z pilota a otworzyc tylko moge z kluczyka ręcznie. tylko jedne tylne sie otwierają z pilota reszta ręcznie, ze srodka to samo kupilem go i tak juz było. kontrolka od otwartych drzwi caly czas świeci i czasem nie odpala z tego powou ale jak zamkne dzrwi to odpala czy miał ktoś podobnie? dodam ze auto stało 3 miesiące dzieki za pomoc
Ostatnio zmieniony przez apples Pią Maj 20, 2011 22:24, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lut 23, 2011 20:36 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
hmmm postaram sie dokladniej opisac ten problem bo go znam otoz, z pilota otwieraja sie tylko tylne drzwi od pasara, kluczykiem otworza sie tylne drzwi od pasazera i drzwi gdzie jest kluczyk, natomiast zamykaja sie wyszystkie z pilota i kuczyka. w dodatku caly czas swieca kontrolki otwartych drzwi oraz maski i bagaznika. auto nie odpalane caly dzien ma problemy z odpaleniem tak jakby immo sie nie wyl. przekrecam kluczyk i nic sie nie dzieje, dopiero za ktoryms razem gdy otworze i zamkne drzwi auto odpali, gdy juz odpali mozna je zamknac, otworzyc i odpala bez problemu. nie mam pojecia co to za przyczyna... z gory dzieki za pomoc
akumulotor ma 4 miesiace i raczej jest naladowany bo czesto sie przy nim grzebie teraz i bawie tymi zamkami i auto odpala bez najmniejszego problemu... wiec chyba to nie to?;( dzieki za odp
może coś z kluczykiem, nie jest tak, że kluczyk trzeba zakodować? może coś się z kluczykiem stało
lub
zamki na wykończeniu
a problem z odpalaniem ma się od czego innego
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=54757
dzis po pracy wzialem sie za zdejcie boczkow , wykrecilem zamek zdjalem z niego plastik zeby zobaczyc jak to wyglada, no i doszedlem do wniosku ze zamykac zamyka i otwiera sie na raz czyli tak ze od wewnatrz mozna otworzyc zamek, ale ni chu chu nie otworzy zamka na dwa widac ze silniczek probuje cos tam zrobic ale nie daje rady czy cos. gdzies czytalem ze sa dwa silniczki jeden od otwierania a drugi od zamykania, a u mnie zamyka sie i otwiera( na raz) jednym silniczkiem.... co to moze byc ? dodam, ze aku jest naladowane.... prosze o pomoc
wyczyscilem jak moglem i nasmarowalem na nowo, wszystko chodzi lekko.... ale nic sie nie zmienilo. tylko zastanawia mnie fakt czemu otworzy na razy a na dwa juz nie, gdyby silniczek padl to chyba nie byloby zadnej reakcja prawda nie wiem czy nie kupic zamka ze szrotu, ale nie wiem czy zamki mozna od tak sobie zmieniac czy musza byc jakos zgrane z centralka? no i jakby mi trzy naraz silniczki padly to mialbym na prawde pecha :)
ze szrotu się nie opyla kupować, niech się inni jeszcze wypowiedzą nt. tych zamków, a w razie co podobno takie same zamki są wmini cooperze http://forum.roverki.eu/v...t=51438&start=0
Wysłany: Pią Lut 25, 2011 09:30
Rastaman91 napisał/a:
gdzies czytalem ze sa dwa silniczki jeden od otwierania a drugi od zamykania, a u mnie zamyka sie i otwiera( na raz) jednym silniczkiem.... co to moze byc ?
w zamku są faktycznie dwa silniczki , ale każdy służy do czego innego. Jeden silniczek służy do zamykania i otwierania zamka ( tak jak zauważyłeś, na raz), a drugi silniczek służy do całkowitego zamknięcia ( tzw. superblokada) i działa tylko przy zamykaniu pilotem.Na zamykanie kluczykiem, drugi silniczek nie reaguje.Nie jest tak jak gdzieś czytałeś ,że jeden otwiera drugi zamyka.
[ Dodano: Pią Lut 25, 2011 09:10 ]
silniczek moze być wyłączony przez BCU jak grozi mu przegrzanie lub uszkodzenie
[ Dodano: Pią Lut 25, 2011 09:30 ]
Rastaman91 napisał/a:
nie wiem czy zamki mozna od tak sobie zmieniac czy musza byc jakos zgrane z centralka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum