Jakieś konkreciki bo tylko czytam, że ktoś słyszał, że mu się wydaje itp ! Chyba paliwo na tyle jest długo na rynku żeby było wiadomo coś o nim. Rozmawiałem na stacji i głownie paliwo biorą TIRy i starsze diesle. Tylko jakie to są starsze ?
Jeśli nie wierzysz to zalej do klekota z CR wtedy będziesz miał informacje z pierwszej ręki dla siebie i potomnych. Swego czasu po aferze jak zaczęły padać układy wtryskowe w nowych dieslach z wtryskiem CR na dystrybutorach pojawiła się informacja aby upewnić się o możliwości zasilania samochodu bioestrem więc to raczej nie bajka...
Zukowaty napisał/a:
xtek napisał/a:
Z benzyniaka to Ci nic nie zrobia samym programem
Benzyniaki tez chipuja tylko ze ciezko to idzie i maaaaaaalo daje
Wiem, że odgrzewam kotleta ale benzynę czipuje się niemal identycznie jak diesla w tym sęk, że aby przyrosty były duże zarówno benzyna jak i diesel muszą być doładowane...
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 20, 2010 09:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 22 razy Dołączył: 19 Maj 2008 Posty: 629 Skąd: Gliwice
Wysłany: Wto Lip 20, 2010 10:35
Brt napisał/a:
... SDi spokojnie pojedzie na bioestrze
Już kiedyś pisałem w innym wątku nt. bio, ale napiszę jeszcze raz. Po zatankowaniu autko wyraźnie straciło na mocy, w lusterku wstecznym widziałem tylko dym.
morthy1 napisał/a:
Ciekawi mnie tylko czy autko nie zacznie podupadać po dłuższym czasie.
Myślę że czyszczenie pompy i wtrysków nastąpi szybciej niż na normalnym ON.
_________________ ɹɐɾʇǝq ɯɐıʍɐɹpzod
nie ma za co- kliknij POMÓGŁ
R420 Di'97,był
R111 LSi'96,był
R420 Di'97,był
R75 CDT+'02,jest
MG TF '04,jest
Wysłany: Czw Mar 10, 2011 15:44 bioester tak ale nie z każdej stacji
Z tego co przeczytałem i sam doświadczyłem wynika że bioester może być dobry ale nie musi - wszystko zależy od stacji albo dostawcy bioestra . Ja testowałem w 2010 roku i początkowo nie miałem bardzo złej opinii. Różnica jednak była bo spadek mocy odczułem a do tego strasznie kopcił przy odpalaniu i dodawaniu gazu i przy tym smrodził . Przez jakiś czas jeździły na tym autobusy MZK i dawały te same efekty uboczne - jak jechał przede mną autobus to musiałem zwolnić żeby się oddalił bo nie dało się oddychać . Ja odstawiłem to ekolego i MZK widzę też a dodatkowo zrezygnowałem ze stacji Bliska po tym jak zamarzł mi zwykły ON w filtrze .
Pomógł: 16 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 920 Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Mar 10, 2011 17:00 Re: bioester tak ale nie z każdej stacji
lybra napisał/a:
Z tego co przeczytałem i sam doświadczyłem wynika że bioester może być dobry ale nie musi - wszystko zależy od stacji albo dostawcy bioestra .
A na ilu stacjach widziales bioester? Ja tylko na Bliskiej i na nielicznych Orlenach. Tankuje i tu i tu, i zadnych efektow ubocznych nie zauwazylem. A cala zime na bio przejezdzilem.
lybra napisał/a:
ja testowałem w 2010 roku i początkowo nie miałem bardzo złej opinii. Różnica jednak była bo spadek mocy odczułem a do tego strasznie kopcił przy odpalaniu i dodawaniu gazu i przy tym smrodził . Przez jakiś czas jeździły na tym autobusy MZK i dawały te same efekty uboczne
Roznicy mocy nie zauwazylem a auto nadal pali 5-6l/100km. Moze juz pompe masz na wykonczeniu, albo wtryski? U mnie nic nie kopci nadmiernie.
lybra napisał/a:
jak jechał przede mną autobus to musiałem zwolnić żeby się oddalił bo nie dało się oddychać.
I to jest bardzo dobre na idiotow, ktorzy jezdza na zderzaku. Jak taki delikwent jedzie za blisko, to przygazuje i niech zdycha w smrodzie, albo sie oddali na bezpieczna odleglosc. Dla mnie wieeelki plus.
lybra napisał/a:
a dodatkowo zrezygnowałem ze stacji Bliska po tym jak zamarzł mi zwykły ON w filtrze .
A ten filtr to wymieniales trzy czy cztery lata wczesniej? Zamarzniety ON moze sie zdarzyc wszedzie, co Remi potwierdzi
Czy mam rozumieć że cytując mnie chcesz podważyć fakty z mojego doświadczenia xtek ?
Bo jaki jest sens polemizowania z faktem że u mnie bioester obniża moc i powoduje kopcenie ?
Jak już wcześniej pisałem MZK też zrezygnowało z bio więc o czymś to świadczy.
Co do filtra dziwne że po tankowaniu na innych stacjach nie zamarzał . Ale na wszelki wypadek go wymieniłem (mam samochód dopiero 2 lata).
Ostatnio zmieniony przez lybra Czw Mar 10, 2011 17:24, w całości zmieniany 2 razy
Ja tam całą zeszłą zimę przejeździłem na Bio i nie było praktycznie żadnych problemów. Chociaż temperatura dochodziła do -25.....NA Bio z bliskiej zrobiłem jakieś 5 tys i spadek mocy był jak dla mnie nie odczuwalny za to palił o litr więcej niż zwykłego ON. Kopcił dużo mniej i jechało racuchami Ogólnie jak Bio było o złotówkę na litrze tańsze to tankowałem bez zahamowań teraz u mnie jest o 30 groszy tańsze więc się nie opłaca...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum