Wysłany: Wto Mar 08, 2011 22:09 [R620] Wahacze i inne
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Koledzy, po wymianie wachaczy(dolnego+sworznie) zaczelo skrzypiec jakis czas temu jednak teraz przestalo. Teraz skrzypi w drugim (pewnie wahacz dolny lub cos podobnego )
I jeszcze jedno, Gdy rano odpale silnik to wszystko elegancko, ale jak zgasze i za chwile wlacze to swieci mi sie kontrolka absu, wyskaczyl blad pressure accumulator(?chyba dobrze napisalem) Czy musze koniecznie wymienic pompe absu? A i po wymianie oleju jak i zaspawaniu miski olejowej zauwazylem, ze przy wysokich obrotach bierze olej(uszczelniacze zaworow czy tez i pierscienie trzeba wymieniac?) Przepraszam za chaotyke gdyby kogos to razilo Pozdrawiam
Uwaga od moderatora: pisze się 'wahacz'.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Mar 13, 2011 11:11, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 08, 2011 22:09 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeżeli chodzi o skrzypienie to opisz czy to przy skręcaniu kół, czy podczas pokonywania nierówności.
Jeżeli chodzi o branie oleju to pytanie jaki był poprzednio, a jaki teraz wlałeś.
Z ABSem Ci nie pomogę, bo się nie znam.
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
Olej móżliwe, że zaczął Ci brać, bo zmieniłeś z minerala na półsyntetyk.
Jeżeli chodzi o skrzypienie to sprawdź gumy stabilizatora, wystarczy je zdjac i przesmarowac.
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
Dymi na niebiesko przy ostrej jeździe? Dużo znika tego oleju na 1000km przebiegu? Generalnie to niewiele poza wymianą oleju możesz zrobić bez remontu
Sprawdź kompresję na garach to powinno pomóc w ocenie stanu silnika
Sprawdź kompresję na garach to powinno pomóc w ocenie stanu silnika
Tak jak kolega, a na krótszą metę możesz wrócić do minerala, bo jego zalewa się właśnie do już troszkę zużytych silników.
Miałem podobny problem i okazało się że skrzypi sworzeń wahacza dolnego.
Sworznie mam chyba orginalne zero luzu ale chyba teflon czy cóż się wytarł.
Dorażnie polecam zaaplikowanie jakiegoś smaru poprzez przebicie igła gumowej osłony sworznia i wstrzyknięcie.
W póżniejszym oczywiście czasie wymianę sworznia.
Sworznie mialem wymienione i wlasnie po wymianie zaczelo skrzypiec Jaki koszt sprawdzenia kompresji? Oczywiscie dymi na niebiesko przy wysokich obrotach 4,5 tys wzwyż
To raczej już lekko przytarty silnik, pierścienie pewnie już nie wytrzymuja.
Jeszcze powinieneś na tym sporo pojeździć, tylko pilnuj stanu oleju.
Kolegom, którym skrzypią sworznie dolne zwrotnicy radzę od razu jechać do warsztatu, bo to ostatnia oznaka tego, że zaraz możemy być bez koła.
Ja jeździłem na Castrolu High Milage i nie narzekałem. Jednak nie wiem jaki miało to wpływ na silnik bo auto sprzedałem z przebiegiem 316kkm.
Kolega będzie rozbierał Accorda z F22 (150KM) po remoncie, jeżeli nie będzie wrzucał do siebie to pewnie będzie na sprzedaż, a pasuje niemalże Plug&Play.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum