Wysłany: Nie Mar 27, 2011 14:10 [R75] Czy muszę wymienić rozrząd?
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam wszystkich serdecznie.Od niedawna jestem posiadaczem R75 kol.czarny.przebieg 189tkm,salonowy i sewisowany.W książce serwisowej mam zaznaczoną wymianę pasków przy przebiegu 103tkm w roku 2004.Ponieważ coś zaczęło mi stukać w rejonie rozrządu stad pytanie czy wymieniać go.Dodam,że rocznie robię 2 góra 3tkm.Praktycznie samochód używam od święta.Stuki,które się pojawiły występują tylko na gorącym silniku.Doradźcie co robić.Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez apples Pią Maj 20, 2011 21:41, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 27, 2011 14:10 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
...ja bym proponował podjechać do mechanika niech zdejmie obudowę rozrządu i niech choć zerknie w jakim stanie to wszystko jest czy na oko nie widać zużycia ale wymiana jest konieczna bo wymienia się co 4 lata ....więc jazda to loteria
_________________ Pozdrawiam
Rover 75 V6 obecnie Avensis
marian14, Primo to KV6 nie jest produkcji BMW, jest to konstrukcja ROVER'a. Jesteś z wlkp i nie wiesz, że w tym terenie działa PHJOWI ? zadzwoń dowiesz się wszystkiego 0504045682, Nowe Miasto nad Wartą. Pomiędzy Poznaniem, a Jarocinem.
obojętnie w jakim stanie jest rozrząd, to złota zasada że jak kupujesz auto to powinieneś go wymienić a szczególnie że masz wbite 2004, 7 lat?:D sporo... na rozrządzie się nie oszczędza bo się potem płaci za remont silnika i jest "a nie mówiłem" zmień choć by ze względu na wiek, a hałas może być z koła pasowego czy czegoś innego
Teraz jestem w domu.Oczywiście CDTi.Powiedzcie proszę jak samemu najprościej sprawdzić te stuki tzn.co mam odkręcić żeby namierzyć przyczynę.Mam chęci,wypasiony zestaw kluczy i tylko wiedzy brakuje,chociaż czytając wszystkie posty na forum coraz więcej kumam.
Teraz jestem w domu.Oczywiście CDTi.Powiedzcie proszę jak samemu najprościej sprawdzić te stuki tzn.co mam odkręcić żeby namierzyć przyczynę.Mam chęci,wypasiony zestaw kluczy i tylko wiedzy brakuje,chociaż czytając wszystkie posty na forum coraz więcej kumam.
ściągasz obudowę z rozrządu ( plastikowa czarna) odpalasz i nasłuchujesz, jak trzeba zwiększyć obroty, ktoś depnie a Ty nasłuchujesz, potem można zrzucić łańcuch/pasek i sprawdzić napinacze i koło pasowe, kręcisz rękami i słuchać szum, luz, zgrzyt, nie ma żadnej filozofii, ale radzę po prostu na słuch bo jeszcze źle coś założysz i będzie zgrzyt;]
z tego co się orientuję, to w KV6 jest kilka pasków, bo mamy w sumie 4 wałki rozrządu, po dwa z każdej strony, także nie wystarczy zdjąć tylko jednej pokrywy. Z resztą mi się wydaje, że do sprawdzenia rozrządu trzeba mechanika, a i jak ktoś wcześniej pisał wymień go od razu, bo jak któryś pasek strzeli, to będziesz szukał drugiego silnika...
z tego co się orientuję, to w KV6 jest kilka pasków, bo mamy w sumie 4 wałki rozrządu, po dwa z każdej strony, także nie wystarczy zdjąć tylko jednej pokrywy. Z resztą mi się wydaje, że do sprawdzenia rozrządu trzeba mechanika, a i jak ktoś wcześniej pisał wymień go od razu, bo jak któryś pasek strzeli, to będziesz szukał drugiego silnika...
założyłem że to jest oczywiste jak chce się bawić niech się bawi
http://www.youtube.com/watch?v=2fFx8SPiTSc - silnik do wglądu albo Rave i jak masz wolną sobotę możesz szukać:) wymienić rozrząd i tak powinien więc można przy okazji mechanikowi zlecić jak rozbierze wszystko, szukanie hałasu.
Pięknie wszystkim dziękuję za pomoc. Kupuje rozrząd i szukam mechaniora.Pozdrawiam.
[ Dodano: Czw Kwi 07, 2011 20:14 ]
Jestem po wymianie rozrządu.Trwało to dwa dni.Robił mi znajomy mechanik,którego mogę wszystkim polecić.Pracuje w nowo otwartym zakładzie www.wulkanizacja-slupca.plNa stronie znajdziecie zdjęcia z wymiany rozrządu.Przy okazji wyczyścił kolektor,odgrzybił i nabił klimę.Wszystko na wysokiej klasy nowym sprzęcie.Oczywiście również sprawdził błędy.Teraz roverek cichutko chodzi,aż chce się jeździć.Polecam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum