Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Mar 2011 Posty: 76 Skąd: Olsztyn
Wysłany: Sro Mar 30, 2011 19:40 [rover 25 2.0 iTD] ubywa oleju (ok 400ml na 300km !!!)
Typ: TDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam.
Właśnie wróciłem od swojego niedawno zakupionego rovera 25 (2.0 iTD) 2000r i zobaczyłem, że "wziął" mi baaaardzo dużo oleju.
Ostatnio uzupełniałem i nalałem, aż na miarce pokazywało max (moje niedopatrzenie) ale to drobiazg, bo po przejechaniu 300km zaczęła błyskać kontrolka od oleju i sprawdziłem poziom a tu poniżej min. ! gdzie można szukać usterki? nie wydaje mi się by spalał aż tyle oleju - może to jakiś wyciek? Pomóżcie.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Mar 30, 2011 19:40 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sro Mar 30, 2011 20:06
Domyślam się, ale myślałem, że może ktoś miał w tym modelu podobną przypadłość i mniej więcej pokieruje, którą drogą iść.........
Kurde, trochę załamka, aż mi się nie chce wierzyć, że silnik tyle bierze
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Maj 2010 Posty: 57 Skąd: Dęblin
Wysłany: Sro Mar 30, 2011 20:22
może sprawdź przewody olejowe, zdejmij osłonę od spodu silnika i zobacz czy nie ciekną, u mnie nieszczelny był przewód gumowo-metalowy między miską olejową a chłodnicą oleju (chyba), przeciekał na połączeniu gumy z metalem, oddałem go do ponownego zakucia i za 10 złotych miałem szczelny przewód, od tamtej pory poziom oleju się nie zmienia praktycznie.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Maj 2010 Posty: 57 Skąd: Dęblin
Wysłany: Sro Mar 30, 2011 20:34
U mnie plamy nie było bo część oleju zebrała się na osłonie silnika, a część po prostu wyleciała to tyłu, podłoga za silnikiem była zaolejona, ale plamy pod samochodem nie było, tylko że u mnie olej wolniej trochę uciekał.
Wysłany: Sro Mar 30, 2011 20:57
Chłopaki dzięki, sprawdzę, bo z rury to prawie dym nie leci - oczywiście leci ale i tak jak na diesla to bardzo mało kopci (cały wydech szczelny) - u ojca w lagunie 1,9 td jak dał gazu, to czarna chmura z tyłu, a tu naprawdę OK, nie sądzę więc, że spala olej, ba jak wspomniał tronsek kopciłby na niebiesko i na pewno mocno przy takim zużyciu.
Jedyne co ustaliłem, bo ciemno było a miałem tylko latarkę, to, że pokrywa pod silnikiem jest mokrawa, ale na niej jest coś w rodzaju gąbki - nie wiem - i może jak cieknie, to dlatego nie widać.
przy turbinie i na wężu zasysania od turbo jest umazane olejem, ale nie jest to świeże, bo już zdążyło nalecieć na to kurzu itp., więc to raczej wykluczam.
Kurcze jak to człowiek żałuje, że nie ma kanału, może sam bym coś namierzył,a tak?...
...naprawdę dużo miejsca- wczoraj skrzynię demontowaliśmy i spoko nam wyszła pod spodem autka. Cena na allegro nas przeraziła. Zakupiliśmy kątownik- 50pln, popołudnie zabawy i mamy dwa najazdy. Polecam wszystkim, którzy nie mają kanału
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum