Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Wrz 2010 Posty: 60 Skąd: z dzikiego wschodu
Wysłany: Sro Kwi 06, 2011 15:45 [416 Si 97r] problem z LPG
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Witam,
auto podczas jazdy samoczynnie przełącza mi z gazu na benzynę, wymieniłem świece, przewody WN sondę lambda i nadal nic, mechanik rozkłada ręce słyszałem od znajomego ze możliwe ze robi sie duże ciśnienie gazu " gdzieś" w silniku i wtedy przełacza mi na benzynę i podobno jest jakies pokrętło do regulacji w parowniku, czy wiek ktos, coś na ten temat??
SPAMU¦
Wysłany: Sro Kwi 06, 2011 15:45 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Maj 2010 Posty: 77 Skąd: Lublin
Wysłany: Sro Kwi 06, 2011 15:52
Nie wiem czy pomogę, ale miałem podobny problem u siebie w Roverze 214Si z gazem. Podczas jazdy sam mi się przełączał z gazu na benzynę, szczególnie jak nie był jeszcze porządnie rozgrzany. No ale na rozgrzanym też mi się sam przełączał, bez żadnej reguły ale dosyć często. Zauważyłem, że jeden z gumowych przewodów idących od wtryskiwacza gazu do kolektora, był lekko przełamany w miejscu gdzie był zgięty o 90stopni. Kupiłem sobie nowy gumowy wężyk i wymieniłem i od tej pory wszystko działa cudownie
raczej sekwencyjną. Instalacja podciśnieniowa, to morderstwo dla tego silnika.
zazwyczaj powodem samoczynnego przełączania się instalacji lpg na benzynę (rozmawiamy o IV gen). jest spadek ciśnienia gazu. Albo reduktor już pada, może wtryski wymagają czyszczenia, być może był akumulator długo odłączony i sterownik stracił ustawienia. trzeba przeanalizować sporo rzeczy. Jak się nie znasz to jedź do warsztatu.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Wrz 2010 Posty: 60 Skąd: z dzikiego wschodu
Wysłany: Pon Kwi 11, 2011 18:36
_papa_ napisał/a:
Cytat:
a jaką masz instalacje
raczej sekwencyjną. Instalacja podciśnieniowa, to morderstwo dla tego silnika.
zazwyczaj powodem samoczynnego przełączania się instalacji lpg na benzynę (rozmawiamy o IV gen). jest spadek ciśnienia gazu. Albo reduktor już pada, może wtryski wymagają czyszczenia, być może był akumulator długo odłączony i sterownik stracił ustawienia. trzeba przeanalizować sporo rzeczy. Jak się nie znasz to jedź do warsztatu.
Sory ze dopiero teraz odpisuje;
a wiec tak roveryk na założoną sekwencje od 2006 roku.
jesli chodzi o spadek cisnienia gazu to faktycznie był z tym problem ale wymieniłem sondę lambda i komputer pokazywał normalne ciśnienie a spaliny mieściły sie w normie. ale to nadal nie pomogło wiec wymieniłem przewody NW i świece na nowe i trochę pomogło bo przełączało już rzadziej, potem wymieniłem filtr gazu bo okazało sie ze był cały czarny i tez nic! zastanawiam sie teraz czy moze to byc wina samego przełącznika pod kierownica bo nie dokładnie wskazuje poziom gazu w baku, raz pokazuje ze jest pełny a raz ze niby jadę na rezerwie mimo ze tankowałem do oporu.
Rozmawiałem z moim mechanikiem który w gazie robi juz ładnych pare lat i tez do konca nie jest pewny co to moze byc według komputera i spalin wszystko pracuje super, nawet gdy zostawiłem auto w warsztacie i chodziło cały dzien na gazie to nie przełączyło na benzynę.
Na upartego to mogę wymieniać wszystko po kolei począwszy od parownika przez reduktor a nawet butle nową:(
jesli chodzi o spadek cisnienia gazu to faktycznie był z tym problem ale wymieniłem sondę lambda i komputer pokazywał normalne ciśnienie a spaliny mieściły sie w normie
a co ma sonda lambda do stabilnego ciśnienia reduktora?!?!
gringo_on napisał/a:
czy moze to byc wina samego przełącznika pod kierownica bo nie dokładnie wskazuje poziom gazu w baku
to jest tylko zwykły switch i parę diodek, no chyba że gdzieś jest izolacja nadruszona i powoduje zwarcie. A słychać pikanie po przełączeniu się na Pb?
jaki to jest sterownik?
jesli stag, to jest tam taka opcja "wyłącz przy pierwszym spadku ciśnienia" odznaczenie tej opcji zazwyczaj likwiduje problem samoczynnego przełączania się instalacji na Pb podczas jazdy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum