Wysłany: Nie Kwi 10, 2011 10:05 [214i]Klejenie tapicerki
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 8v Rok produkcji: 1997
Witam.Mój problem na tym,zaczęła się odklejać podsufitka czy ktoś by pomógł ustalić przyczynę?
i Jakim klejem lub czymś innym przykleić ja aby nie została plama od kleju ponieważ jest w kolorze beżowym..?
SPAMU¦
Wysłany: Nie Kwi 10, 2011 10:05 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
JeCiu, poszukaj tematów o tym. Było kilka. Klejenie nie ma większego sensu, bo będzie się dalej odklejać i będą plamy. Pozostaje wymiana podsufitki, która nie jest aż tak drogim zabiegiem.
Wyjmij podsufitke z auta (ok 30 min) - listwy wyciągaj z czułością, żeby nie połamać zaczepów , połóż na dużym stole, zedrzyj stary materiał, oczyść wytłoczkę z resztek starego materiału, z kleju (rozpuszczalnik ekstrakcyjny), kup klej tapicerski (ok 17 zl), Kup nowy materiał na podsufitkę (ok 20 zl), Posmaruj nowy materiał klejem, potem wytłoczkę również dobrze posmaruj klejem, poproś drugą osobę i nałóżcie równo materiał, Zabierz czysty wałek do malowania i podociskaj nim by się dobrze przykleiło, porównaj ręką/pomasuj hehe (ok 20 min), zostaw na noc i załóż do auta (ok 30 min). Ja jeszcze podklejałem materiał na drugą stronę - ale to już super glue Wygląda jak fabrycznie - chcesz dodam zdjęcia .. Widać każde wytłoczenie - szczególnie gdy klej już "obciągnie". Pozdrawiam Ps raczej nie warto sie bawić w podklejanie - lepiej zrobić to raz a pożądnie i cieszyć się nową, czystą podsufitką długi czas .... Aaaa podklejenie na drugą stronę jest potrzebne na przodzie i tyle, zrób to dopiero na drugi dzień jak już materiał będzie dobrze sklejony z wytłoczką.
Wyjmij podsufitke z auta (ok 30 min) - listwy wyciągaj z czułością, żeby nie połamać zaczepów , połóż na dużym stole, zedrzyj stary materiał, oczyść wytłoczkę z resztek starego materiału, z kleju (rozpuszczalnik ekstrakcyjny), kup klej tapicerski (ok 17 zl), Kup nowy materiał na podsufitkę (ok 20 zl), Posmaruj nowy materiał klejem, potem wytłoczkę również dobrze posmaruj klejem, poproś drugą osobę i nałóżcie równo materiał, Zabierz czysty wałek do malowania i podociskaj nim by się dobrze przykleiło, porównaj ręką/pomasuj hehe (ok 20 min), zostaw na noc i załóż do auta (ok 30 min). Ja jeszcze podklejałem materiał na drugą stronę - ale to już super glue Wygląda jak fabrycznie - chcesz dodam zdjęcia .. Widać każde wytłoczenie - szczególnie gdy klej już "obciągnie". Pozdrawiam Ps raczej nie warto sie bawić w podklejanie - lepiej zrobić to raz a pożądnie i cieszyć się nową, czystą podsufitką długi czas .... Aaaa podklejenie na drugą stronę jest potrzebne na przodzie i tyle, zrób to dopiero na drugi dzień jak już materiał będzie dobrze sklejony z wytłoczką.
Mam pytanie w jaki sposób poodczepiać bezpiecznie aby nie złamać zaczepów plastiki które należy ściągnąć przy wyciąganiu podsufitki.
I przy zakładaniu tych plastików bym chciał odrazu w jakiś sposób je wyciszyć aby nie było słychać plastików tak jak teraz na dziurach.I czym najlepiej to wyciszyć?
Liczę,ze znajdzie się osoba chętna do udzielenia pomocy.
Dobrze te wiadomości w tych tematach przeczytałem i co do wymiany już wiem lecz zastanawia mnie czym wyciszyć te ,,plastiki" jak będę ściągał ze słupków itp. ponieważ na dziurach strasznie je słychać co nie ukrywam,ze jest denerwujące.
Jakim klejem lub czymś innym przykleić ja aby nie została plama od kleju ponieważ jest w kolorze beżowym..?
witam. Jeśli mogę pomóc to polecam Bonaterm AS, są małe opakowania ale większość prac będziesz musiał wykonać są. Podklejanie sufitu wymaga staranności i pewnej wiedzy. Wiem bo sam to przeszedłem. Polecam lekturę klej-tapicerski.pl
to wszystko zależy od stanu pianki na której jest podklejona sufitka. Materiał stosowany fabrycznie składa się z dwóch warstw jedna to dzianina (strona widoczna) druga warstwa to pianka i jeśli ona straci swoje własności to sufit zaczyna już się odklejać. Ważne jest by stosować odpowiednie kleje do tego przeznaczone i oryginalne tkaninysamochodowe. Ja wymieniałem na oryginał który teraz trzyma doskonale i nic nie widać.
efektem moich poszukiwań było znalezienie portali które zajmują się tapicerstwem samochodowym jeden to hurtownia z obiciowymi tkaninami tapicerskimi tkaninysamochodowe.pl a drugi to internetowa hurtownia tapicerska hurtownietapicerskie.pl tu kupowałem klej tapicerski. Wykonanie samemu napraw tapicerskich pozwala zaoszczędzić kilkaset złotych. Ostrzegam jednak nim się rozpocznie cokolwiek robić nie wystarczą dobre chęci
pozdrawiam wszystkich
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum