Jest do wymiany. Wybita została tuleja w której osadzona jest śruba, którą widać.
Może przez to powodować stukanie w zawieszeniu i gorsze prowadzenie auta (luzy na połączeniu stabilizatora z wahaczem).
Koszt jest niewielki i polecam wymienić oba naraz.
Dzięki za szybką odpowiedz. Ściąga mnie dosyć mocno na lewą stronę i lekkie drgania kierownicy mam. Czy nie będę miał problemu wymienić sam tej częśći nie posiadając kanału?
To że ściąga i bicie kierownicy raczej na pewno nie jest związane z tym łącznikiem.
Jeśli chodzi o ściąganie to wyeliminuj wszystkie luzy w zawieszeniu, podjedź na geometrię kół. A co do bicia to na 99% koła przednie(złe wyważenie, krzywa felga lub bijąca opona)
_________________ Nie mogłem naprawić hamulców więc pogłośniłem klakson. KUPIĘ HAKA DO R200 GG8360883
Dzięki za szybką odpowiedz. Ściąga mnie dosyć mocno na lewą stronę i lekkie drgania kierownicy mam. Czy nie będę miał problemu wymienić sam tej częśći nie posiadając kanału?
Kolego, a sprawdzałeś czy okładziny na obecnych Twoich szczękach hamulcowych są zużyte?
Często hamulce bębnowe gorzej hamują, bo uszkodzeniu ulega cylinderek hamulcowy, bądź też zapiekają się sprężyny. Proponuję Ci zdjąć bębny,i zobaczyć o co chodzi.
Będzie tam zapewne pełno pyłu ze startych okładzin.
Nie sprawdziłem ale tak czy inaczej chcę je wymienić . Sam mechanik rok temu powiedział mi , że trzeba robić tylne hamulce. Tak więc proszę jeszcze raz o doradzenie mi które szczęki z poniższego linku będą dobre: http://moto.allegro.pl/li...y=18840&order=t
Ja bym się zastanowił nad tym zestawem szczęki + sprężynki (bo je należy też wymienić). Ale i tak musisz się kolego przyjrzeć cylinderkom, bo jeśli nie działają, ciekną itp, to po wymianie szczęk nic się nie zmieni.
Nie sprawdziłem ale tak czy inaczej chcę je wymienić . Sam mechanik rok temu powiedział mi , że trzeba robić tylne hamulce. Tak więc proszę jeszcze raz o doradzenie mi które szczęki z poniższego linku będą dobre: http://moto.allegro.pl/li...y=18840&order=t
Jeszcze raz dzięki
Hamulce bębnowe nie zużywają się prawie w ogóle. Do bębnów zagląda się po ok. 100 000km, aby je przeczyścić, przesmarować i dla świętego spokoju sprawdzić. Okładziny wytrzymują ok. 150-200kkm... chyba, że używasz często ręcznego lub linka nie odpuściła Ci hamulca i jeździłeś na ręcznym.
Jeśli wymieniałeś szczęki 3 lata temu, to z pewnością teraz są jeszcze O.K.
W kwestii słabych hamulców, to tak jak pisali koledzy... szybciej Ci cylinderek poleci, niż skończą się szczęki... chyba, że założyłeś jakieś badziewie, które Ci się rozleciało.
@Tomi - tak , często używam ręcznego (chodzi dobrze) . Ja nie wiem kiedy były wymieniane szczęki , auto kupiłem 3.5 roku temu i od tamtej pory nie zaglądałem do bębnów.
A jesteś pewien, że masz z przodu wentylowane tarcze?
Myślę, że jeśli mechanik jest sprawdzony i wie co robi to 100 zł to dobra cena za taka usługę.
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Sob Kwi 23, 2011 10:36
erixon napisał/a:
(...)
Możecie mi powiedzieć jeszcze które szczęki hamulcowe będą dobre?
(...)
Nie były wymieniane 3 lata i wczoraj mi nie chcieli przeglądu przez to podbić.
Ciąg logiczny wskazuje na to, że wymienione były 3 lata temu, a nie, że jeździsz samochodem 3 lata
erixon, nic nie pokazuje bo po lewej stronie masz rozwijane menu w którym musisz wybrać model auta i dział z którego szukasz części
nie szukaj na allegro tylko po świętach zadzwoń do Tomiego on ci dobrze doradzi i masz pewność, że wszystko będzie pasować
@Tomi pomożesz? Nie muszą to być części z allegro. Z góry THX ale dobrze by było żebym wszystkie części z jednego sklepu zamówił (chociaż nie koniecznie)
[ Dodano: Sob Kwi 23, 2011 19:37 ]
@Ciufa a czy sklep internetowy Tomteam.pl należy do @Tomi?
Widzę że dostałbym w nim wszystkie interesujące mnie części ale ktoś musiałby mnie pokierować które będą pasowac do mojego auta.
@Ciufa a czy sklep internetowy Tomteam.pl należy do @Tomi?
tak jest
erixon napisał/a:
Widzę że dostałbym w nim wszystkie interesujące mnie części ale ktoś musiałby mnie pokierować które będą pasowac do mojego auta.
tak jak napisałem wcześniej, zadzwoń do niego po świętach i on przez telefon doradzi i podpowie w doborze części
numer telefonu masz na stronie w zakładce kontakt
jak nie odbiera lub jest zajęty to dzwoń do skutku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum