Wysłany: Sob Kwi 23, 2011 17:53 [R420] czy to łożysko?
Typ: SD Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Witam
W czasie jazdy usłyszałem na dziurach dziwne dźwięki z przedniego lewego kola pomyślałem że może być niedokręcone, próbując dokręcić koło (było dokręcone) zauważyłem że lekko się porusza mimo że było dokręcone. Dla pewności podniosłem lewarkiem, poruszyłem rękoma koło i ma takie małe luzy, czy to łożysko do wymiany?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Kwi 23, 2011 17:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Dla pewności podniosłem lewarkiem, poruszyłem rękoma koło i ma takie małe luzy, czy to łożysko do wymiany?
Nie koniecznie lozysko , jesli luz kola jest jesli poruszasz kolem z rekami pionowo i w poziomie ten sam to najprawdopodobniej, jesli nie to cos w zawieszeniu. Lozysko zwykle wyje tak od 70-80kmh.
Sprawdź końcówkę drążka jeśli nie szumi podczas jazdy tylko na nierównościach.
Okręć koło samochód do góry na lewarku i ruszaj tarczą będzie widać co się rusza i gdzie są luzy.
jeżeli jest zużyte to wyje. Natomiast jak jest "zozsypane" to nie będzie wyło, tylko objawiać się będzie luzem na kole i stuknięciami po nierównościach.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ostatnio zmieniony przez tronsek Nie Kwi 24, 2011 14:39, w całości zmieniany 1 raz
chyba dla pewności ściągnę dzisiaj koło i tam zajrzę, troszkę głupio grzebać w święto jutro muszę przejechać ponad 100 kilometrów a nie chcę niespodzianek
Bez ściągania koła też to ogarniesz. Załatw sobie kogoś do pomocy. Na początek niech pomocnik złapie za sworzeń górny wahacza, a Ty mocno szarp kołem w osi pionowej. Jak będzie luz to go wyczuje. Następnie skręć koła tak, aby odsłonić końcówkę. Pomocnik łapie za sworzeń końcówki a Ty szrpiesz za koło w płaszczyźnie poziomej. Jeżeli są luzy to je poczuje. Jeżeli pomocnik nie wyczuje luzów, to zostaje wtedy łożysko.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum