Wysłany: Sob Kwi 23, 2011 20:07 [R620 SDI] Problem z wrzuceniem pierwszego biegu.
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Hej. Mam problem z wrzucaniem pierwszego biegu w roverze. Z początku myślałem, że jest to wina sprzęgła, lub któregoś z elementu układu sprzęgła. Ale wymieniłem pompkę, tarczę, docisk, łożysko (sprzęgło już ślizgało) i jedynka dalej ciężko się wbija. Wrzucić ją mogę dopiero po wyhamowaniu do prędkości zbliżonej 0 km/h, niekiedy dwukrotnie naciskając pedał sprzęgła. W czym tkwi problem? Synchronizator?
Jak często w tym modelu zmienia się olej w skrzyni?
Pozdr,
RK
SPAMU¦
Wysłany: Sob Kwi 23, 2011 20:07 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Mar 2011 Posty: 27 Skąd: Wrocław / Głogów
Wysłany: Sob Kwi 23, 2011 22:40
Ja jestem w sumie świeżo po wymianie oleju w skrzyni.
Za poradą szoso 420 zalałem Valvoline Durablend 75w80 i jestem bardzo zadowolony, biegi wchodzą gładziutko, wprawdzie ja mam kiepskie porównanie bo zlewając stary olej okazało się, że skrzynia była pęknięta i zostało go tam jakieś 300ml, ale na Valvoline ani trochę nie narzekam bo biegi wchodzą jak w masło
Z MTF 94 możesz mieć problem, by go dostać w normalnej cenie, ja za Durabend dałem 25 zł za litr.
tomason: ten 10w40 to na serio? Ja mam skrzynię i tak do wymiany, a ucieka mi olej przy półosiach.. Jeśli rzeczywiście ten 10w40 da radę to dolałbym trochę dla większej kultury pracy przed wysłaniem jej na emeryturę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum