[witam. potrzebuje wiedziec co to jest za czesc w ukladzie sprzegla rovera 600 jakie ma zastosowanie i jakie moga byc objawy awarii tej czesci[/center]
To jest tzw tłumik hydrauliki sprzęgła.
Stosuje się go by zapobiec drganiom pedału sprzęgła oraz by pedał ten chodził jakby bardziej łagodnie, łagodniej załączał sprzęgło.
Objawu padu zatem można się domyśleć.
Niektórzy wymontowują na stałe tą część. Podobno po tym zabiegu lepiej czuć sprzęgło (czuć moment załączenia).
A co do zapowietrzania się. Warto najpierw wymienić gumki pompy oraz wysprzęglika. Dostępne są specjalne reperaturki, które kosztuja parę złotych.
[witam. potrzebuje wiedziec co to jest za czesc w ukladzie sprzegla rovera 600 jakie ma zastosowanie i jakie moga byc objawy awarii tej czesci[/center]
O ile dobrze pamiętam jest to "tłumik" sprzęgła, ma za zadanie zmniejszać przenoszenie wibracji za skrzyni biegów i silnika na pedał sprzęgła. Przy niesprawnej części drgania są przenoszone na podłogę autka.
Dziekuje wszystkim kolegom ktorzy odpisuja na moje pytania.
Moze ktos doradzi co mam zrobic z nastepujacym objawem.
Wymienialem pompe plus wysprzeglik i zalalem plynem zbiorniczek, poluznilem odpowietrznik przy wysprzegliku i zaczalem pompowac pedalem. Plyn bez problemu przeplynal przez uklad. Lecz kiedy zakrecilem odpowietrznik by uzyskac cisnienie okazalo sie ze pedal jest caly czas miekki i wpada w podloge a pompa nie zaciaga wiecej plynu. Czy to wina NOWEJ pompy czy problrm tkwi gdzie indziej?
Zaznaczam jeszcze raz ze pompa i wysprzeglik sa NOWE a wyciekow brak.
Na serwis dac to nie problem oczywiscie ale jak mam dac pol wartosci samochodu za naprawe to ja dziekuje. Licze ze ktos cos doradzi. Dziekuje z gory za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam.
Żeby odpowietrzyć sprzęgło w 600-tce, potrzeba sporo cierpliwości. Ja też po wymianie wysprzęglika wystraszyłem się że coś jest nie "teges", ale jeszcze kilka wizyt pod autem i od tamtej pory jest ok.
Witam wszystkich właścicieli ROVERKÓW.
Chciałem się podzielić z Wami małym doświadczeniem ze sprzegłem. Pisałem że mam problem nastepujący: wymieniałem pompe sprzęgła plus wysprzęglik i po wymianie zaczeły się schody, ponieważ układ odpowietrzyłem lecz sprzęgło dalej niedziałało i pedał wpadał w podłoge. Na warsztacie powiedzieli mi że sprzęgło jest już szmelc i należy go wymienić. Na szczęcie mam troche wiedzy i ich nieposłuchałem. Okazało się że nie wszystkie części zakupione przez internet działaja w 100% ponieważ kupiłem nową pompe z usterką fabryczną. Jeśli bedziecie mieć podobny problem radze dołożyc pare złoty więcej i kupić przez sprawdzony sklep motoryzacyjny. Za pompe z internetu zapłaciłem 75zł a przez sklep 200zł i opłacało się bo sprzęgło hula jak szalone.
Pozdrawiam wszystkich i patrzcie od kogo kupujecie części. To wam pomoże uniknąć zmartwień i kłopotu.
Właściciel ROVERKA 600 SDI
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum