Wysłany: Pią Maj 13, 2011 10:23 [r620Si] wymiana szyby przedniej
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1994
witam,
czy wymieniał może ktoś z Was szybę przednią w Roverze 600/620?? Zastanawiam się czy mógłbym to zrobić we własnym zakresie. Teoretycznie zadanie wydaje się nietrudne. Dzwoniłem po szybiarzach ale terminy mają dopiero na za tydzień, a ze mam akurat chwilę czasu chciałem sam się tym zająć. Dodatkowo mam do wymiany mały "trójkąt" prawy, jeśli duża to za trudne zadanie to może z tą małą nie będzie problemu...
będę wdzięczny za wszelkie wskazówki
SPAMU¦
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 10:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Do wymiany małego trójkąta będzie Ci potrzebny śrubokręt. Zdejmujesz boczek, odkręcasz słupek dzielący trójkąt od szyby suwanej i wyjmujesz (tak w skrócie, bo dokładnie nie pamiętam) nie ma z tym wiele roboty i wymiana banalnie łatwa.
Jeżeli chodzi o przednią szybę to polecam nie wymieniać samemu. Po pierwsze może pęknąć podczas wymiany, po drugie nie będziesz miał na wymianę gwarancji, a jak źle wkleisz to na pewno pęknie.
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
tak tak lepiej nie ruszać. szkoda twojej pracy i pieniędzy na nową szybę.kolega sam kiedyś sobie wstawił. po wyschnięciu kleju ruszył w trase i naprężenia karoserji wygrały walke z szybą.miał piękną pajęczyne przed nosem za 390 złotych lepiej dać zarobić szklarzowi tą 100 i mieć gwarancje i spokuj ducha.pozdrawiam.
Ale chciałbym przy okazji zapytać ;czy są produkowane szyby do 600 ogrzewane ( przednie ) niekoniecznie oryginalne??
_________________ będę GO miał do puki koła będą się kręcić
Ok dzięki za porady. Trójkąt wymieniłem sam, zadanie faktycznie nietrudne. Natomiast co do czołowej przekonaliście mnie że to robota dla specjalistów, także im to zlecę.
mam jeszcze pytanie, bo odstawiłem własnie auto do szybiarza i on mi mówi że wymiana 100zł ale muszę jeszcze komplet ramek plastikowych kupić (60zł), bo te co są to jednirazowe i przy ściąganiu szyby bolce odpadają i trzeba nowe dać. Naciąga mnie, bo nie chce mu się z tym bawić czy tak faktycznie jest jak mówi?
Bolce? Bolce są metalowe i są intergalną częścią karoserii, może mu chodzi o spinki, a jeżeli chodzi o spinki to warto wymienić na nowe, szczególnie te nad szybą, bo częstym zjawiskiem było gubienie górnej listwy. Ja sam zgubiłem dwie. Jeżeli chodzi o te spinki po bokach to nie trzeba ich wymieniać, chyba, że gość je połamie. Tak na prawdę to żadna z nich nie jest jednorazowa, ale powtarzam, że te nad szybą warto wymienić.
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
gdzie moge dostac takowe spinki?? te na górna listwe i te boczne bo czyscilem po zimie kanaliki odpływowe przy szybach i mi nieposzło troche ze ściąganiem
_________________ będę GO miał do puki koła będą się kręcić
Mozesz poszukac do Hondy Accord Vgen, mozesz też zapytac w TomaTeam, ale nie sadze, żeby mieli.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum