Wysłany: Wto Maj 24, 2011 10:04 [R620] Tarcie przy skręcie w prawo.
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Witam, Mój problem przedstawia się następująco. Od jakiegoś czasu przy niższych prędkościach w trakcie skrętu w prawo występuje takie dziwne tarcie jakby jakaś guma.
Im szybciej jadę tym jest głośniej. To nie są klocki ani żadna blacha bo to nie metaliczny dźwięk tylko właśnie taki jakby koło ocierało o jakiś plastik czy coś. Oglądałem auto pod spodem nie ma żadnego śladu żeby coś ocierało na przegubach na oponach... Nie wiem co to jest i boję się tak jeździć.
Chciałem nasmarować elementy gumowe zawieszenia ale wiem że to raczej nie najlepszy pomysł dlatego
proszę o jakieś wskazówki co sprawdzić bo już nie mam pomysłu.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Maj 24, 2011 10:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A nie siada Ci przypadkiem troche za mocno lewa strona samochodu? Ja mam podobne tarcie (takie bardziej głuche terkotanie), chyba z lewego koła. Mam wrazenie, ze w zawieszeniu jest cos nie tak i podczas skretu w prawo sila odsrodkowa przyciska lewa strone samochodu i ten sie za mocno obniza. Może przez to przeguby pracuja poza przewidzianym zakresem kątów i tak hałasują?
Mechanik (zdolny facet, chwale go sobie) przejrzal poki co przeguby i mowi, ze nie kwalifikuja sie do wymiany. Niestety jeszcze nie zaglądał nigdzie więcej.
Bo to nie chodzi wg mnie o tarcie kołem o coś, tylko zbyt duże zgięcie w przegubie (jeżeli to w ogóle jest możliwe). No ale też nie twierdzę, że to masz Po prostu to jedna z możliwośći. Przy okazji u mnie samochód na postoju jest z lewej strony o 1-2cm niżej, pewnie gdzieś pękła sprężyna w niewidocznym miejscu...
problem rozwiązany to taka blaszka przy hamulcu już ocierała o tarczę w takim miejscu że nie tarła a przeskakiwała i dlatego był to taki dziwny dźwięk. Wymiana klocków i problem rozwiązany.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum