Powracając do tematu. Problem z obrotami z głowy ale nadal zostaję to sprzęgło.
Jechałem dzisiaj z pracy, komplet pasażerów, każdy powyżej 80kg i co zauważyłem. Jadąc pod górkę, gaz w podłogę, obroty rosną a prędkość wcale.
Powiedzcie mi czemu tak się dzieję (to napewno coś ze sprzęgłem) ile może kosztować mnie naprawa i dla czego aż tyle
Dopisze jeszcze że autko ma już 205tys przebigu i chyba nic dziwnego że cos się popsuje.
SPAMU¦
Wysłany: Sob Maj 07, 2011 19:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
piterek1812, sprzęgło National cos ok 450zl a koszt wymiany nie wiem ale myślę ze ok 150 do 300zl
Mozna tez sprawdzic czy sprzeglo dobrze lapie tak:
Zaciągnąć ręczny na max. i puszczać delikatnie sprzęgło jeżeli auto nie zgaśnie a obroty zaczną rosnąc sprzęgło jest do wymiany lub jego docisk.
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Pomógł: 21 razy Dołączył: 28 Sie 2010 Posty: 350 Skąd: Kozienice
Wysłany: Czw Maj 26, 2011 08:03
piterek1812 napisał/a:
Jechałem dzisiaj z pracy, komplet pasażerów, każdy powyżej 80kg i co zauważyłem. Jadąc pod górkę, gaz w podłogę, obroty rosną a prędkość wcale.
Tak jak napisał przedmówca,przed zakupem sprzęgła trzeba koniecznie zrzucić skrzynie i sprawdzić stan łapy.Widziałem już przypadek jak mechanik "spalił buraka" z dwoma dobrymi sprzęgłami w reku,nowym do wymiany i dobrym wymontowanym z auta
Proponuję to zrobić jak najszybciej ponieważ dalsza jazda spowoduje przypalenie tarczy sprzęgłowej a może obejść się bez dodatkowych kosztów.
Ps.
u mnie pomogło dwukrotne czyszczenie/smarowanie łapy od zewnętrznej strony skrzyni (od września 2010r. objawy nie wracają) możesz spróbować tego zabiegu czy będzie jakaś poprawa.
Pozdro.
_________________ Porażka jest szansą na to,aby zacząć jeszcze raz-inteligentniej...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum