Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Maj 2011 Posty: 92 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Maj 29, 2011 13:03 [MGF] Dziwny dźwięk silnika
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2001
Witajcie, wczoraj podczas spotkania z użytkownikiem practicator porównałem dźwięk mojego silnika z jego MGF i jestem troche zaniepokojony... Silniki mamy takie same 120KM różnica polega na tym że ja mam klime a on nie a problem polega na tym, że mój silnik oprócz dźwięku "normalnego" hałasuje jeszcze jak coś w stylu pralki która wiruje pranie Coś w stylu takiego "tarcia" ale najlepszym porównaniem do tego dźwięku jest właśnie elektryczny silnik pralki pracujący na wysokich obrotach wiem dziwne porównanie ale nie mam pojęcia jak inaczej opisać ten dźwięk Hałas towarzyszy nie prędkości a obrotom silnika, kolega z forum sugerował że może to być dźwięk pompy od klimy której u niego nie ma i może dlatego jego silnik wydaje dźwięk "normalny". Oczywiście wybieram sie w najbliższym czasie do mechanika ale ciekawość mnie tak zżera że nie mogłem sie powstrzymac od napisania tematu
SPAMU¦
Wysłany: Nie Maj 29, 2011 13:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Może go nagraj. Przyłóż mikrofon telefonu, kamery, aparatu tam gdzie Twoje ucho najlepiej słyszy ten dźwięk i nie dotykaj urządzeniem rejestrującym dźwięk do karoserii. Wtedy się odniesiemy.
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
to może równie dobrze być dźwięk każdego innego kółka na pasku wielorowkowym, w końcu każde jest na łożysku, które może hałasować. porównaj jeszcze dźwięk silknika na luzie i z wciśniętym sprzęgłem. czesto właśnie sprzęgło wydaje różne dziwne, z pozoru niepokojące dżwięki.
U mnie, po świeżo wymienionym rozrządzie (tydzień czasu) dźwięk był podobny do wirującego bębna pralki, ale z gwoźdźmi w środku Okazało się, że rozsypało się dolne kółko rozrządu. Co do klimy... w TFie Violli jest klima i silnik pracuje normalnie.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Hm... taki wydźwięk, miałem w R200 1.4, kiedy mechanik za mocno naciągną pasek...
Stwierdził, że jak się wyciągnie pasek, będzie git. Ale po pół roku pojechałem do innego mechanika, poprawił i było okej. Ale co to może być... Bo nie ma różnicy czy klima jest załączona czy nie? Z resztą pasek i tak musi iść po tym kółku... Rafał może mieć racje - to może być każde z łożysk
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Maj 2011 Posty: 92 Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Maj 30, 2011 09:18
Nie ma znaczenia czy klima jest włączona, nie no wybieram sie do mechanika w najbliższym czasie na dogłębny przegląd jednak jestem cholernie ciekawski poza tym może kiedyś komuś sie przyda taki temat do poczytania. Sam ciekaw jestem co to może być i mam nadzieje że mechanik rozwieje mój niepokój
Jeszcze jedno sobie teraz uświadomiłem... w środku tego nie słychać ale jak jade bez dachu obok jakiejś ściany gdzie zewnętrzny dźwięk silnika odbija sie od niej i go słysze to słychać troche właśnie coś takiego jak by w środku jakiegoś koła latały może nie gwoździe ale coś hmm no nie wiem co w każdym razie taki dziwny metaliczny dźwięk jak by w którymś łożysku było coś rozsypane. Nie wiem czy to jest powiązane z tym dźwiękiem z filmiku ale nie sądze żeby to pierścienie tak hałasowały.
Edit 2.06.2011
Po wizycie u Pana Midowicza okazało się że hałasowała w ten sposób jedna z rolek od osprzętu, teraz silnik pracuje normalnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum