Wysłany: Pią Lip 01, 2011 10:59 [R220] kopci, nierówna praca
Typ: SD Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Witam
Mam taki problem z roverkier 220 sd, dziś rano jak jechałem do pracy, po zapaleniu roverka, na wolnych obrotach chodził normalnie, ale gdy dodawałem gazu to jakby chodził tylko na dwa albo trzy cylindry i strasznie kopcił, po około minucie wszystko wróciło do normy.... i ruszyłem w trasę, po przejechaniu ok 1km znów zaczął kopcić i nierówno pracować a za mną powstała chmura dymu.... i znowu po około minucie wszystko wróciło do normy, przejechałem ok. 25 km i wszystko było ok.
Co to może być? wtryskiwacze? turbo ? czy może pompa?
Ostatnio zmieniony przez szoso Pią Lip 01, 2011 11:13, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lip 01, 2011 10:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja bym stawiał na filtr paliwa.Kiedy zmieniałeś ostatnio?Miałem podobny przypadek.Paliwo z innym syfem dostawało się na garki,w zakresie do 1500 obrotów jeszcze jakoś jechał ale jak dałem gazu to się dławił i kopcił jak batory
Czy może to być od złego paliwa????????? bo zanim zaczęło się tak dziać wlałem ok 15 litrów paliwa na stacji przy supermakecie, które było tańsze o jakieś 15 groszy niż normalnie, może to jest przyczyna ???
migra23 napisał/a:
Czy może to być od złego paliwa????????? bo
może być
ja bym raczej na to nie patrzył. Ja leje rzepak do sdi i nic nie obserwuje u siebie. żadnego szarpania czy większego kopcenia. Te silniki z tymi pompami mogą pracować na gorszym paliwie, gorzej jeśli masz 25,45 w idt bo tam pompy są delikatne na złej jakości paliwo.
Proponowałbym sprawdzić świece żarowe i ich przekaźnik.
po przejechaniu ok 1km znów zaczął kopcić i nierówno pracować a za mną powstała chmura dymu.... i znowu po około minucie wszystko wróciło do normy, przejechałem ok. 25 km i wszystko było ok.
adamsky napisał/a:
Proponowałbym sprawdzić świece żarowe i ich przekaźnik.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum