Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Macie może pomysł czemu dmuchawa może terkotać?
Dźwięk taki jakby o coś tarły ramiona dmuchawy, ale sprawdzałem i nie widać żeby o coś tarła.
Chciałem wyciągnąć w ogóle cały ten wentylator, ale podłoga przeszkadza, trzeba wymontowywać cały system dmuchawy
Jak wyjąłem filtr kabinowy to jedno ramię od tego wentylatora wydmuchało mi (jest ich tam może z 40 takich małych), ale dalej tak samo terkocze, jakieś liście tam były, wywaliłem wszystko, ale dalej terkocze...
Jakieś sugestie? Wymontowywać całego mechanizmu mi się nie chce, a nóż widelec trzeba będzie ściągać konsole, bo tam miejsca jest strasznie mało
Żeby wywalić całą dmuchawę nie trzeba konsoli z ciągać jest trochę grzebania ale dasz rade.
Co do terkotania może jest zasyfiony wirnik trza by go może powietrzem z kompresora dmuchnąć...????
U mnie też trochę hałasował i wyczyszczenie pomogło ale trzeba było wyciągnąć
Mam ten sam problem..Męczyłem się z tym trochę ale się poddałem....jak by ci się udało wyjąć ten wentylator to powiedz jak to zrobiłeś....najlepiej jakieś zdjęcia
No właśnie będę też w tym tyg wyciągał raczej...
plemaster, na 4 najbardziej słychać, na 1, 2 i 3 da się wytrzymać, chociaż na 3 też już dość hałasuje...
Wysłany: Wto Lip 12, 2011 19:43
Ja też miałem podobnie. Otworzyłem schowek, odkręciłem tą płytkę z rezystorami i zajrzałem do środka. Okazało się że miałem kawałek jakiejś gąbki który powodował bicie (jak w niewyważonym kole).
Jak wyciągałem wentylator od dmuchawy to najpierw wyjmowałem te plastiki przed dmuchawą, i dmuchawa wyszła jako ostatnia. Jest trochę dłubania i ciężko się to z powrotem składa ale dacie rade.....
Kurde, ja mam właśnie wrażenie, że wentylator będę musiał wymienić, bo jedno małe te ramionko mi odpadło, i już nie jest wyważone wtedy... a zaglądałem, odkurzałem, odciągałem i nie widać, żeby coś tam było
Ja też miałem podobnie. Otworzyłem schowek, odkręciłem tą płytkę z rezystorami i zajrzałem do środka. Okazało się że miałem kawałek jakiejś gąbki który powodował bicie (jak w niewyważonym kole).
To gąbka z klapki obiegu wewnętrznego.
kamax_19 napisał/a:
Jak wyciągałem wentylator od dmuchawy to najpierw wyjmowałem te plastiki przed dmuchawą, i dmuchawa wyszła jako ostatnia. Jest trochę dłubania i ciężko się to z powrotem składa ale dacie rade.....
Ale nie da rady wyjąć dmuchawy jeśli masz klimę.
Mam kilka zdjęć z zabiegu wyjmowania gąbki z wentylatora dmuchawy, ale bez wyjmowania dmuchawy, bo mam właśnie klimę i nie chciałem jej rozbrajać. Jak są chętni to zamieszczę.
ja mam klime i nie dalo sie wyjac silnika z wirnikiem (lopatami), odginanie dywanikow i wygluszenia nie pomagalo -wciaz brakowalo sporo - okolo dobrego cemtymetra.
u mnie terkotanie bylo spowodowane suchymi liscmi ktore dostaly sie niewiadomo jak - pomiedzy lopaty wirnika i terkotaly. wyczyscilem i spokoj.
- zdjelem schowek (przykrecony na zawiasach 2 sruby)
- odpielem spinke do dywanu, i ten kawalek plastiku co jest w prawym narozniku miedzy schowkiem a progiem, zagielem dywan + wygluszenie w strone lewarka
- odkrecilem bodaj 3 sruby trzymajace silnik dmuchawy w tej puszcze (sa od dolu prostopadle do podlogi)
- wysunelem silnik + rotor ile sie dalo (jak pisalem brakuje kolo 1cm zeby wyjac calkiem i wyginanie w rzadna strone u mnie nie pomoglo)
- obracalem stopniowo rotor i przy uzyciu wyciora wygrzebywalem liscie ze srodka + odkurzaczem wysysalem popekane kawalki lisci
- wjelem filtr kabinowy i z tamtej str rowniez wyssalem liscie
- przylozylem wszystko do srodka (bez filtra kabinowego) nie skrecajac - i trzymajac silnik w obudowie pyknalem dmuchawe na 4rke na kilka sek. i znow wyjelem i grzebalem. czesc pod wplywem sily odsrodkowej wyleciala w miejsce filtra kabinowego (tu odkurzaczem) a czesc zablokowana w lopatach - znow wycioro penetraotrem + odkurzacz. tak ze 2-3x i po sprawie
kamax_19, zgadzam się ale klima się rozszczelni, a sam demontaż tej "chłodniczki" klimy pociąga za sobą wiele elementów - wiem coś o tym bo sam tą klimę instalowałem i zapewniam, że jest to bardzo inwazyjna operacja.
Oto kilka zdjęć z usuwania gąbki z wentylatora (usuwałem ją po prostu zagiętym drutem, ale można też chwytakiem ze sklepu wszystko po 5zł).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum